Ofensiva israeliana in Fasia Gaza a continuat si miercuri prin lupte intense purtate de trupele israeliene impotriva militantilor palestinieni, in timp ce tiruri de rachete au lovit nordul Israelului, dinspre Liban, pentru a doua oara in mai putin de o saptamana. Peste 1.000 de oameni au fost ucisi de la declansarea conflictului, relateaza AFP.

In a 19-a zi a ofensivei israeliene in Gaza, cel putin trei palestinieni au fost ucisi, Israelul lansand peste 60 de atacuri aeriene si navale, in timp ce trupele terestre s-au luptat cu militantii palestinieni pe strazile oraselor, precizeaza armata. Aviatia israeliana a lansat zeci de raiduri in zona de sud a Fasiei Gaza, la granita cu Egiptul unde, potrivit martorilor, sute de localnici au fost nevoiti sa caute refugiu. Bombardamentele au continuat si noaptea.

Pe de alta parte, niciun atac cu rachete sau obuze de mortiere nu a mai fost lansat din Gaza pe timpul noptii, a anuntat armata. Insa, trei rachete au cazut miercuri dimineata in nordul Israelului, in apropierea frontierei cu Libanul. Armata israeliana a ripostat, in interval de un minut, cu patru rachete, potrivit unei surse din domeniul securitatii libaneze. Incidentul vine la mai putin de o saptamana dupa un atac similar in care doi civili israelieni au fost raniti, declansand panica printre localnici, care se tem ca evenimentele din 2006, cand Israelul a declansat o violenta ofensiva in Gaza si impotriva Hezbollah, s-ar putea repeta.

Hezbollah a negat orice implicare in atacul de saptamana trecuta, dar analistii militari au declarat pentru AFP ca acestia au avut, mai mult ca sigur, aprobarea tacita a militiei siite din Liban.

Ultimul bilant: peste 1.000 de morti, peste 4.500 de raniti

Cel putin 1000 de palestinieni au fost ucisi, inclusiv 292 de copii, si peste 4.500 de oameni au fost raniti, de la inceputul ofensivei, pe 27 decembrie, potrivit surselor medicale din Gaza.

De cealalta parte, zece militari si trei civili israelieni au fost ucisi. Militantii palestinieni din Gaza au lansat circa 700 de rachete si mortiere inspre Israel, de la inceputul operatiunilor, potrivit armatei.

Ofensiva - cea mai dura declansata vreodata in Gaza - a starnit critici vehemente si proteste la nivel international, precum si ingrijorare in privinta situatiei umanitare dezastruoase din teritoriile dens populate, unde jumatate dintre localnici au varste sub 18 ani.

Hamas: Exista o sansa de acceptare a acordului de pace

Seful ONU Ban Ki-moon a sosit miercuri la Cairo, la inceputul unui turneu regional prin care isi propune incetarea "violentelor inacceptabile" ce au declansat revolta si indignare in intreaga lume. Egiptul a cerut reprezentantilor Hamas sa accepte urgent un acord de incetare a focului, asteptand, inca, un angajament din partea acestora.

Un inalt oficial din aripa politica a miscarii radicale, Mussa Abu Marzuk, a mentionat ca are "obiectii importante" asupra planului de pace, dar a declarat ca exista "o sansa" ca gruparea sa-l accepte, daca sunt facute modificari. Un emisar israelian, Amos Gilad, urmeaza sa se deplaseze joi la Cairo pentru a discuta despre acest plan.

Prim-ministrul britanic Gordon Brown a avut o convorbire cu premierul israelian Ehud Olmert si cu presedintele egiptean Hosni Mubarak, insistand asupra "masurilor specifice, necesare incheierii unui acord de incetare a focului complet si durabil", in conformitate cu rezolutia 1860, adoptata saptamana trecuta si care nu este inca respectata.

La Washington, secretarul de stat Hillary Clinton, a dat asigurari ca administratia Barack Obama va face "toate eforturile posibile" pentru a se ajunge la un acord de pace intre Israel si palestinieni.

Agentiile internationale de asistenta au avertizat asupra crizei umanitare din Fasia Gaza, unde circa 1,5 milioane de locuitori traiesc sub blocada, dependenti de ajutor strain.

Osama Bin Laden cheama la jihad pentru Fasia Gaza

Liderul al-Qaida, Osama Bin Laden, a transmis un mesaj audio, postat pe site-urile islamiste, in care cheama la jihad pentru Fasia Gaza, relateaza Reuters.

Inregistrarea, intitulata O chemare la jihad pentru oprirea agresiunilor impotriva Gaza, este datata in actuala luna islamica, iar autenticitatea acesteia nu a putut fi imediat verificata.

"Dumnezeu ne-a inzestrat cu rabdarea de a continua pe calea jihadului inca sapte ani, si inca sapte, si inca sapte", spune Bin Laden in inregistrare. "Intrebarea este, poate America sa continue razboiul cu noi zeci de ani de acum incolo? Informatiile si dovezile arata altceva", a subliniat liderul al-Qaida.

Militantul saudit a mai spus ca actula criza financiara a expus amestectul Statelor Unite in afacerile lumii si acest lucru il va afecta pe aliatul sau, Israel.