Lupte violente au loc marti intre activistii palestinieni si blindatele israeliene, in Gaza City, presedintele palestinian Mahmud Abbas acuzand Israelul ca incearca sa "desfiinteze" populatia din Fasia Gaza, devastata dupa 18 zile de operatiuni militare sangeroase, relateaza AFP.

Cel putin 22 de palestinieni au murit in ultimele ore in Fasia Gaza, astfel incat bilantul victimelor, de la declansarea ofensivei israeliene, in 27 decembrie, a urcat la 940 de morti, potrivit serviciilor medicale.

Doua raiduri aeriene in dupa-amiaza de marti s-au soldat cu moartea a trei copii care se jucau pe o strada din Jabaliya, in nordul Fasiei. Doi palestinieni au fost ucisi la Beit Lahya.

Blindatele au patruns in zorii zilei in cartierele Tal al-Hawa si Ajline et Zeitun din Gaza City, unde activistii palestinieni au incercat sa le tina piept cu tiruri de mortiere si cu rachete RPG, potrivit martorilor oculari.

Blindatele si aviatia israeliana au bombardat mai multe tinte, zeci de case fiind distruse sau afectate.

Miting pro-arab la Iasi, budapestanii au sustinut interventia Tel Avivului

La Iasi, circa 250 de persoane, in majoritate studenti de origine araba, au manifestat cerand oprirea ofensivei din Fasia Gaza.

Manifestantii au scandat "Opriti razboiul" si au afisat pancarte pe care scria "Unde va este constiinta?" si "Unde sunt drepturile omului?".

La Budapesta, in schimb, aproximativ 500 de persoane au manifestat pentru a-si exprima sustinerea fata de actiunile statului evreu in Gaza.

Manifestatia, intitulata "Sa spunem nu tirurilor de rachete asupra pamantului sfant! Pace si securitate pentru Israel", a fost organizata de Asociatia comunitatilor evreiesti din Ungaria.

Evenimentul vine la trei zile dupa o alta manifestare, unde participantii, in numar de 500 - 1.000 persoane, au protestat fata de interventia israeliana in Gaza.

Abbas: Israelul vrea sa desfiinteze poporul palestinian

"Este a 18-a zi a agresiunii israeliene impotriva poporului nostru si aceasta agresiune devine din ce in ce mai feroce, cu fiecare zi care trece, iar numarul victimelor creste. Israelul persista in aceasta agresiune cu scopul de a desfiinta poporul nostru", a declarat presedintele autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, la Ramallah, in Cisiordania.

"Acest popor va rezista. Vom continua sa ne aparam si nu vom capitula", a afirmat el.

Abbas, care nu mai are nicio autoritate in Gaza, de unde fortele sale au fost indepartate de Hamas in iunie 2007, s-a declarat gata sa participe la un summit arab extraordinar dedicat conflictului.

Ultimul bilant: 940 de morti, 4.350 de raniti

Potrivit sefului serviciilor de urgenta din Gaza, Mouawiya Hassanein, cel putin 940 de palestinieni au fost ucisi in ofensiva israeliana, dintre care 277 erau copii, 97 femei si 92 batrani, in timp ce 4.350 persoane au fost ranite.

Un jihadist saudit care lupta alaturi de Hamas a fost ucis in cadrul ofensivei, au raportat site-urile islamiste.

Trei soldati israelieni au fost raniti, dintre care unul grav, dupa o explozie care a avut loc in nordul Fasiei Gaza, a anuntat armata.

In total, zece militari si trei civili israelieni au fost ucisi din 27 decembrie.

Israelul afirma ca a dat o lovitura dura Hamas, ucigand 550 dintre membrii miscarii si ranind alte cateva mii.

Ofensiva israeliana nu a reusit insa sa opreasca tirurile de rachete asupra sudului Israelului.

Un milion de locuitori din Fasia Gaza, reprezentand doua treimi din totalul populatiei, nu are curent electric, 750.000 nu au apa iar spitalele functioneaza gratie generatoarelor de urgenta, sustine ONU.

Presedintele Crucii Rosii Internationale, Jakob Kellenberger, care a vizitat spitalele din Gaza, a calificat situatia drept "foarte trista". "A vedea ceea ce tocmai am vazut este foarte dureros", a spus el.

Situatia din Gaza constituie "un test pentru omenire", a afirmat directorul de operatiuni in Gaza al agentiei ONU pentru palestinieni(Unrwa), John Ging.

Egiptul asteapta raspunsul Hamas

Pe plan diplomatic, Cairo asteapta marti ca Hamas sa se angajeze fara intarziere in planul propus de Egipt pentru incetarea focului in Fasia Gaza.

Numarul doi al biroului politic al Hamas, Moussa Abou Marzouk, a afirmat, pentru Al-Jazeera, ca exista "o sansa" ca miscarea sa sa accepte planul egiptean daca se introduc o serie de modificari, precum "retragerea israeliana, incetarea focului si a blocadei" asupra Fasiei Gaza.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, este asteptat miercuri la Cairo, prima etapa a unui turneu pe care il va efectua in Orientul Mijlociu.