Rusia acuza Ucraina ca nu a deschis vanele pentru a permite tranzitarea gazului natural rusesc catre Europa, desi Gaprom a reluat livrarile in conformitate cu acordul semnat de partile implicate, informeaza agentia RIA Novosti, citand surse din interiorul comisiei de monitorizare. Kievul confirma blocarea tranzitului din cauza "conditiilor inacceptabile impuse de Gazprom".

"Gazprom a inceput la ora anuntata livrarile de gaze in directia Ucrainei. In prezent, presiunea in conductele de gaze la statia Sudja a crescut la 75 atmosfere. In acelasi simp, consumul la intrare in sistemul ucrainean de conducte este zero. Ceea ce inseamna ca, din partea Ucrainei, vanele sunt inchise", a declarat sursa citata.

Vicepresedintele Gazprom, Alexandre Medvedev, a anuntat ca Rusia a informat UE ca este in imposibilitatea de a asigura tranzitul de gaze in Europa, via Ucraina: "Partea ucraineana ne-a informat cu cinism ca sistemul lor de gazoducte este reorientat spre consumul intern. In aceste conditii, orice gaz care intra in sistem nu ajunge la consumatorii europeni".

Medvedev acuza Ucraina si pentru faptul ca nu a permis accesul observatorilor rusi la statiile de masurare a presiunii in conductele de pe teritoriul ucrainean.

Putin l-a informat telefonic pe Barrosoca Ucraina nu permite tranzitul gazelor

Ucraina nu permite intrarea in sistemul ei de conducte a gazelor rusesti destinate tranzitului spre Europa, i-a declarat telefonic presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul rus, Vladimir Putin.

"Seful guvernului l-a informat pe presedintele Comisiei Europene ca gazul de tranzit, a carui livrare a fost partial reluata, nu intra in sistemul de conducte al Ucraina, sistemul este inchis", a anuntat biroul de presa al guvernului.

Kiev adminte ca blocheaza tranzitul

Kievul a admis marti ca blocheaza gazul rusesc destinat Uniunii Europene din cauza "conditiilor inacceptabile" impuse de gigantul rus Gazprom, a declarat purtatorul de cuvant al societatii publice ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski.

In cursul diminetii, Rusia a anuntat reluarea livrarilor de gaz rusesc prin Ucraina, pentru Europa, incepand cu ora 9:00 (ora Romaniei), dupa ce premierul Vladimir Putin a dat unda verde, luni seara, companiei de stat Gazprom.

Totusi, directorul Gazprom a declarat ca, la inceput, se va face doar un test al sistemului de tranzit.

Gazul rusesc va ajunge la consumatorii europeni in minimum 24 si maximum 36 de ore de la reluarea livrarilor, a declarat, luni, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bruxelles, anunta Reuters.

Rusia si Ucraina estimasera ca intervalul cuprins intre reluarea livrarilor si momentul in care acestea vor ajunge la consumatorii europeni ar urma sa fie de 36 de ore.

Gazprom sugereaza ca Washington influenteaza Ucraina

Gigantul rus Gazprom a lasat sa se inteleaga marti ca Statele Unite joaca un rol in criza gazelor care perturba Europa de mai multe zile, prin influenta exercitata asupra aliatului americanilor, Ucraina.

"Avem impresia ca toata comedia muzicala care este in curs de derulare in Ucraina este dirijata de cu totul alta tara", a declarat Alexandre Medvedev, numarul doi in Gazprom, citat de AFP.

El a evocat acordul strategic semnat in decembrie de SUA si Ucraina. Dar, cand a fost intrebat direct daca Ucraina actioneaza la ordinele americanilor, Medvedev s-a marginit sa declare: "Eu nu sunt un om politic, ci un om de afaceri".

Gazul rusesc destinat Europei a ajuns deja in Ucraina

Gazul rusesc destinat Europei "a ajuns deja" la granita cu Ucraina, a declarat marti dimineata, pentru AFP, un purtator de cuvant al Gazprom.

"(Livrarile) au inceput. Gazul a ajuns deja la granita cu Ucraina", a precizat Denis Ignatiev.

Compania ucraineana de stat, Naftogaz, a confirmat reluarea livrarilor de gaze naturale.

Cu putin timp in urma, televiziunea rusa a prezentat imagini care aratau un oficial Gazprom dand ordine pentru reluarea livrarilor catre Turcia, Balcani si Republica Moldova.

Gazprom va pompa 76,milioane m3 pe zi, in regim de teste. In mod normal, Gaprom livreaza Europei, via Ucraina, circa 300 milioane metri cubi pe zi.

Gazul rusesc va ajunge in Romania la ora 16.00

Gazul furnizat de Rusia prin intermediul Ucrainei ajunge in Romania la ora 16.00, la Isaccea, relateaza agentia Ria Novosti.

UE saluta anuntul privind reluarea livrarilor de gaze

Comisia Europeana a salutat marti anuntul privind reluarea livrarilor de gaze rusesti via Ucraina, adaugand ca observatorii "verifica acest lucru in teren".

Comisia Europeana, care, impreuna cu presedintia ceha a UE, a negociat cu Rusia si Ucraiana reluarea livrarilor, "saluta anuntul Rusiei potrivit caruia fluxurile de gaze au fost reluate", a precizat Ferran Tarradellas, purtator de cuvant al CE.