Aviatia israeliana si-a continuat luni raidurile asupra Fasiei Gaza, la inceputul celei de-a treia saptamani de conflict, desi premierul Ehud Olmert a anuntat, in urma cu o zi, ca ofensiva este pe punctul de a-si atinge obiectivele.

In operatiunile pentru distrugerea infrastructurii militare a miscarii Hamas, avioanele militare israeliene au bombardat mai multe buncare in care se ascundeau militantii palestinieni, precum si tunelurile din apropierea frontierei egiptene, folosite de acestia pentru contrabanda cu arme. In acelasi timp, mai multe unitati de infanterie si blindate israeliene au inaintat rapid spre zonele populate din Fasia Gaza, relateaza agentiile straine de presa.

Premierul israelian Ehud Olmert a declarat duminica, in sedinta saptamanala avuta cu membrii Cabinetul sau, ca armata sa isi va continua ofensiva impotriva Hamas pana cand atacurile cu rachete asupra Israelului vor inceta. Cu toate acestea, numarul rachetelor lansate din Fasia Gaza asupra unor tinte din sudul Israelului au scazut considerabil ca frecventa de la declansarea ofensivei militare israeliene impotriva Hamas, in urma cu 17 zile.

Atat Israel cat si Hamas au refuzat apelurile Consiliului de Securitate al ONU si a comunitatii internationale de incetare a focului.

Peste 900 de morti si aproape 4.000 de raniti

Peste 900 de persoane au murit in ofensiva israeliana din Fasia Gaza, a anuntat seful serviciilor de urgenta din teritoriul palestinian, citat de AFP. Potrivit medicului Mouawiya Hassanein, numarul mortilor a ajuns la 905, dupa decesul a 15 palestinieni, luni dimineata.

Sursele medicale precizeaza ca peste jumatate dintre victimele din randul palestinienilor sunt civili, iar printre morti se numara 277 de copii, 95 de femei si 92 de batrani. Mai mult, peste 3.950 de palestinieni au fost raniti in atacurile israeliene de la declansarea ofensivei, la 27 decembrie.

Zece soldati israelieni au fost ucisi in timpul bombardamentelor si trei civili evrei au murit in urma atacurilor cu rachete.

Israelul a impiedicat intrarea jurnalistilor internationali in Gaza si, astfel, bilantul oficial al victimelor este greu de confirmat.

Cristian Diaconescu: Romanii ramasi in Fasia Gaza vor fi evacuati in zilele urmatoare

"Sunt in jur de 80 de persoane, cetateni romani si familiile lor, care si-au exprimat dorinta de a parasi Fasia Gaza si pentru care am obtinut, pe garantia statului roman, acordul de a parasi zona de conflict", a declarat Diaconescu, potrivit Realitatea TV.

Dintre aceste 80 de persoane, 20 au parasit deja, joi dimineata, Fasia Gaza, prin punctul de frontiera de la Erez. Dintre cei douazeci de cetateni, 17 erau romani si trei palestinieni.

"In zilele urmatoare se va face si evacuarea celor care au ramas, in masura in care vor dori acest lucru. Nu stim cati vor veni la punctul de intalnire pentru evacuare. Multi au revenit si data trecuta asupra deciziei", a atras atentia ministrul Cristian Diaconescu.