Doi barbati au fost executati prin lapidare, in timp ce un al treilea a supravietuit pedepsei, in nord-estul Iranului, la sfarsitul lunii decembrie 2008, potrivit unui articol publicat duminica dimineata de cotidianul iranian Etemad Melli, care citeaza militanti pentru drepturile omului, relateaza AFP.

"Trei oameni condamnati pentru adulter au fost lapidati in cimitirul Behesht Reza din orasul Mashhad", in cursul primei saptamani (21 - 26 decembrie) a lunii iraniene Day, sustine cotidianul, citand un comunicat "al avocatilor si al aparatorilor drepturilor femeilor".

"Unul dintre ei, un cetatean afgan, a reusit sa supravietuiasca pedepsei, dar este grav ranit, in timp ce ceilalti doi au murit", sustine cotidianul iranian.

Autoritatile de la Teheran nu au comentat informatia. Seful puterii judecatoresti, ayatollahul Mahmoud Hachemi Shahroudi, a emis in 2002 un decret privind suspendarea aplicarii pedepsei cu moartea prin lapidare.

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.

Pietrele folosite nu trebuie sa fie nici prea mici, dar nici prea mari.

Cel mai mare cotidian din regiunea Mashhad, Khorasan, raportase, la 1 ianuarie, executarea unui barbat, dar prin spanzurare.

Decretul emis de ayatollahul Shahroudi nu a fost respectat in totalitate, in conditiile in care, in iulie 2007, un barbat, declarat vinovat pentru adulter, a fost lapidat.

In prezent, opt femei si doi barbati sunt condamnati la lapidare, potrivit unui comunicat citat de Etemad Melli, care precizeaza ca pentru alte patru femei, condamnate la aceeasi pedeapsa, sentinta a fost comutata in inchisoare si biciure.

Un barbat acuzat de crima a fost decapitat in Arabia Saudita

Un nomad arab a fost decapitat pentru crima la Arar, in nordul Arabiei Saudite, a declarat duminica ministrul saudit al Internelor.

Khaled ben Dhahawi Hamoud a fost judecat si declarat vinovat pentru lovirea si uciderea unui cetatean saudit.

Aceasta este cea de-a patra decapitare care are loc in acest an, dupa ce 102 persoane au fost executate in acelasi fel in 2008.

Violul, crima, apostazia, furtul armat si traficul de droguri fac parte dintre infractiunile pasibile de pedeapsa cu moartea in regatul ultraconservator care aplica strict sharia, legea islamica.

In cursul aceleiasi zile, un tribunal din Egipt a condamnat la moarte zece barbati pentru violarea in grup a unei femei pe care o rapisera din locuinta ei.

O feminista proeminenta din Egipt, care de obicei se opune pedepsei capitale, a salutat sentintele, afirmand ca aceasta ar putea actiona ca o descurajare a unor astfel de acte.