Fasia Gaza "seamana din ce in ce mai mult cu o tabara de concentrare", considera ministrul Justitiei si Pacii din Vatican, intr-un articol publicat miercuri de un cotidian italian si citat de AFP.

"In ceea ce priveste conditiile de viata din Gaza, situatia seamana din ce in ce mai mult cu o tabara de concentrare", afirma cardinalul Martino.

Presedintele Consiliului pontifical pentru Justitie si Pace considera ca cele doua parti implicate in conflict, Israelul si Hamasul, "nu tin cont decat de propriile interese".

"Consecintele egoismului sunt ura fata de celalalt, saracia, nedreptatea. Cei care platesc sunt oamenii fara aparare, populatia", a adaugat el.

Pentru a relua dialogul, "este nevoie de vointa celor doua parti, pentru ca amandoua sunt vinovate. Israelienii si palestinienii sunt copiii aceluiasi pamant si acesta trebuie impartit, asa cum fac doi frati", crede cardinalul Martino.

"Daca israelienii si palestinienii nu reusesc sa se puna de acord, atunci altcineva trebuie sa faca acest lucru pentru ei. Omenirea nu poate privi aceasta situatie fara sa faca nimic", precizeaza el.

"Nu doar noi, crestinii, denumim aceast pamant "sfant". La fel fac si evreii, si musulmanii. Faptul ca acest pamant este doar teatrul conflictelor sangeroase este extrem de nefericit", a mai spus oficialul Vaticanului.