Un grup de atacatori necunoscuti au incendiat o sinagoga din orasul Toulouse, in sudul Frantei, folosind o masina incarcata cu benzina, caruia i-au dat foc si au impins-o in cladire cu ajutorul unui alt autovehicul. Potrivit autoritatilor, nu exista victime, relateaza BBC.

Cladirea a fost cuprinsa de flacari, dar rabinul sinagogii si cele aproximativ 12 persoane surprinse in interior au reusit sa scape nevatamati.

Agentii de politie care au descins la fata locului au gasit resturi de coktail Molotov in masina incendiata, precum si o alta masina, in apropiere, in care se aflau alte trei bombe pe baza de benzina, neexplodate. Politia a declarat ca a demarat o ancheta, dar pana in prezent nu au fost efectuate arestari.

Atacul are loc pe fondul intalnirilor avute de ministrul fracez al Apararii cu liderii comunitatilor evreiesti si musulmane pentru a sublinia faptul ca violentele ce au loc in Orientul Mijlociu nu ar trebui sa duca la acte violente si in Franta. Presa locala sustine ca nu este inca foarte clar daca incidentul reflecta sau nu frustrari in Franta, in urma escaladarii violentelor din Orientul Mijlociu.

Actele de violenta antisemite in Franta, unde exista comunitati mari de evrei si musulmani, au crescut brusc in 2002, cand Israelul a lansat ample operatiuni militare in Cisiordania. Astfel, un mare numar de evrei francezi au ales sa emigreze in Israel, ca urmare a atacurilor asupra persoanelor si cladirilor evreiesti.

Biroul national pentru vigilenta impotriva antisemitismului, un grup evreiesc, a condamnat atacul. Dominique Sopo, seful celei mai importante miscari anti-rasiste din Franta, SOS Rasism, a condamnat, de asemenea, atacul si considera ca a fost, "cel mai probabil", legat de situatia din Fasia Gaza. "Cei care vor sa importe conflictul din Orientul Mijlociu in Franta nu ii ajuta nici pe evrei si nici pe palestinieni", a declarat acesta.

Intre timp, presedintele francez Nicolas Sarkozy se afla intr-o vizita de doua zile in Orientul Mijlociu pentru a incerca sa asigure un acord de incetare a focului in Gaza.