Statele Unite ale Americii au inaugurat luni cea mai mare ambasada din istorie, situata in inima Zonei Verzi din Bagdad. Cladirea, ce seamana cu o fortareata, ar trebui sa fie un simbol al angajamentului luat de SUA in fata Irakului, scrie Associated Press.

In cadrul unei ceremonii supravegheate strict de fortele de securitate, ambasadorul Ryan Crocker a declarat ca noul sediu al ambasadei, in valoare de 700 de milioane de dolari, este totodata o marturie a unei prietenii pe termen lung cu Irakul, unde mai sunt detasati circa 146.000 de militari americani. “Din aceasta ambasada, vom construi viitorul si vom dezvolta acest parteneriat”, a spus ambasadorul Crocker.

Presedintele de origine kurda Jalal Talabani a tinut sa-i multumeasca presedintelui George W.Bush pentru decizia de a invada Irakul in 2003 si inlaturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein, executat in urma cu doi ani.

“Aceasta constructie nu ar fi fost posibila fara decizia curajoasa a presedintelui Bush de a elibera Irakul", a spus Talabani, pro-american convins. “Noua cladire nu este o simpla ambasada, ci un simbol al prieteniei intre popoarele noastre.”

Inaugurarea are loc la o zi dupa un nou atac sinucigas cu bomba, in urma caruia cel putin 38 de irakieni au fost ucisi, la doar cativa kilometri de noua ambasada. Alte patru bombe au explodat luni in diferite zone ale capitalei Bagdad, patru persoane fiind ucise, iar alte 19 ranite.