Presedintele american George W. Bush a declarat luni ca "intelege" dorinta Israelului de a se apara si a afirmat ca orice acord de incetare a focului trebuie sa includa conditiile care sa impiedice Hamas sa mai lanseze rachete asupra statului evreu, anunta AFP.

"Stiu ca oamenii spun: este necesara incetarea focului. Este o dorinta nobila. Dar orice incetare a focului trebuie sa cuprinda conditiile care sa asigure faptul ca Hamas nu va folosi Gaza pentru a lansa rachete", a declarat Bush, la Casa Alba.

"Cu toti ne dorim, bineinteles, sa vedem oprite aceste violente, dar nu cu pretul unui acord care nu va reusi sa impiedice repetarea acestei crize", a continuat liderul american.

"Inteleg dorinta Israelului de a se apara. Hamas este cea care a generat actuala situatie din a Gaza", sustine Bush.

"Israelul a decis sa-si apere populatia", a continuat el, adaugand ca Statele Unite sunt "ingrijorate" de "criza umanitara" din Fasia Gaza.

Ultimul bilant: 555 de mortisi 2.700 de raniti

Cel putin 15 civili palestinieni au fost ucisi luni de armata israeliana, relateaza Al Jazeera. Bilantul victimelor ajunge astfel, dupa zece zile de conflict, la 555 de morti, 83 de victime fiind inregistrate de la inceputul ofensivei terestre declansate de Israel sambata seara. Printre victime figureaza si 12 copii.

Trupele israeliene, sustinute de elicoptere si de nave de razboi, au inconjurat Gaza City.

Pe timpul noptii si in dimineata de luni, aviatia israeliana a deschis focul in estul orasului Jabaliya, la Beit Lahiya si in tabara de refugiati Shati.

O familie de sapte persoane a fost ucisa de focurile trase de navele de razboi la Shati. In Zeitoun, patru copii au fost ucisi de tirurile artileriei.

Palestinienii sustin ca personalul medical si ambulantele au devenit si ele tinte ale atacurilor israeliene, in conditiile in care patru membri ai echipelor medicale au fost ucisi duminica.

Oficiali ai guvernului israelian au reafirmat ca ofensiva nu vizeaza populatia civila, singurul scop fiind stoparea tirurilor de rachete ale miscarii Hamas.

Aripa armata a Hamas si alte factiuni palestiniene au continuat si ele tirurile de rachete asupra Israelului, fara a se inregistra insa noi victime.

Pana in prezent, a fost confirmata moartea unui soldat israelian, in timp ce alti 49 au fost raniti. Patru evrei au fost ucisi de rachetele palestiniene, de la inceperea conflictului.

Eforturi diplomatice

Armata israeliana a anuntat ca a lovit, pana in prezent, peste 30 de obiective, incluzand o moschee si locuinte ale liderilor Hamas. Explozii sporadice au avut loc in timpul noptii, iar in apropierea frontierei dintre Israel si Fasia Gaza au fost auzite zgomote puternice de arme de foc. Potrivit BBC, fortele israeliene au taiat in doua Fasia Gaza. Tancurile israeliene se indreapta spre Khan Younis in sud, in timp ce, in nord, infanteristii au inconjurat Gaza City.

Militantii Hamas din Fasia Gaza au continuat atacurile cu rachete impotriva teritoriului israelian.

Potrivit presei israeliene, un important responsabil Hamas ar fi fost ranit duminica.

In acest timp, eforturile diplomatice se intensifica in incercarea de a pune capat conflictului. Presedintele francez Nicolas Sarkozy va incepe un turneu de doua zile in Orientul Mijlociu. Sarkozy va vizita luni Egiptul, Cisiordania si Israelul, iar marti va merge in Siria si Liban. El incearca sa convinga partile implicate in conflict sa cada la o intelegere privind un armistitiu de 48 de ore, necesar pentru livrarea de ajutoare umanitare.

La randul sau, Uniunea Europeana si-a trimis emisarii la Cairo pentru a media un eventual acord de incetare a focului, iar un diplomat rus se afla deja in regiune.

Atacurile israeliene au provocat sute de morti si mii de raniti in Gaza

Raidurile aviatiei israeliene au continuat