Fasia Gaza e o bucata de pamant care are 45 de km lungime si intre 6 si 12 km latime. Are o suprafata de 360 km patrati si este locuita de 1,5 milioane de palestinieni. Majoritatea acestora sunt refugiati sau descendenti ai acestora, scrie Dan Selaru.

Pana la sfarsitul primului razboi a fost parte a Imperiului Otoman dupa care a fost Protectorat Britanic. Un punct interesant al istoriei este in 1929 cand britanicii au evacuat toti evreii din zona in urma revoltelor evreiesti si arabe, britanicii au interzis evreilor sa locuiasca in Gaza. In 1948 Gaza a intrat sub dominatia Egiptului. Acesta a stapanit Gaza pana la razboiul din 1967.

Regiunea nu a fost anexata, locuitorii nu au avut pasaport egiptean. In urma Razboiului de 6 zile Israelul a ocupat Gaza pana in 1994. In aceasta perioada au fost infiintate mai multe zone, 20 de procente din teritoriu, care au fost populate cu colonisti evrei. In 1979 Egiptul a renuntat la orice drept asupra regiunii. In urma Acordului de la Oslo, din 1994, Autoritatea Palestiniana a inceput sa preia treptat controlul. In 2005, unilateral, Israelul a desfiintat toate coloniile israeliene si bazele militare din Gaza.

A pastrat insa controlul asupra granitelor, emigratiei si imigratiei, importurilor. De asemenea Israelul blocheaza accesul maritim in Gaza. Din punct de vedere legal Gaza are un statut neclar, nu este un teritoriu anexat dar nu este nici stat suveran.

Merita pomenita situatia politica din Gaza dupa 1994, anul cand Autoritatea Palestiniana a preluat controlul. Sub conducerea lui Yasser Arafat, Gaza City, cel mai mare oras din Fasie, a fost ales ca sediu al Consiliului National Palestinian, organ ales cu 88 de locuri initial. Pana la moartea lui Yasser Arafat administratia palestiniana a fost acuzata de coruptie, deturnare de fonduri, lipsa de competenta. In 2006 au fost organizate alegeri pentru Parlamentul Palestinian. Cele doua organizatii concurente au fost Fatah si Hamas.

Fatah, partid de orientare nationalista, de stanga, a fost infiintat in 1954. Este partidul moderat si, desi cu istoric terorist, acum nu mai este considerat organizatie terorista. A fost principala forta politica pana la alegerile din 2006. Hamas, infiintat in 1987, aripa palestiniana a Fratiei Musulmane, este partidul radical, militeaza pentru distrugerea statului Israel si este renumit pentru atacurile sinucigase. Este considerata organizatie terorista.

La alegerile din 2006 Hamas a castigat 74 din 132 de locuri si a preluat controlul politic. Castigarea alegerilor a avut ca motiv coruptia administratiei Fatah si numarul mare de programe sociale pe care Hamas le-a desfasurat in perioada premergatoare alegerilor. Dupa castigarea alegerilor de catre Hamas fondurile SUA si EU catre palestinieni au fost oprite conducand la prabusirea economica a zonei. In ianuarie 2007 intre cele doua partide a inceput razboiul castigat de Hamas in iulie 2007, acesta controland total Fasia Gaza.

Presedintele Abbas si Fatah conduc West Bank si sunt considerati de comunitatea internationala ca singura conducere legitima a palestinienilor. Izolat politic si economic Hamas a primit si primeste sprijinul Iranului si Siriei.

Dupa ce Hamas a preluat controlul total al Fasiei Gaza a eliminat, la modul propriu, opozitia Fatah, crestinii, ziaristii, orice fel de opozitie. In toata aceasta perioada Hamas a lansat sute de rachete si tiruri de mortiere asupra Israelului. Riposta Israelului a fost prin atacarea locurilor de lansare, taierea electricitatii si oprirea transporturilor de hrana.

Granita cu Egiptul a ramas inchisa pana in ianuarie 2008 cand Hamas a daramat o parte din zidul care reprezenta granita, sute de mii de palestinieni au trecut in Egipt in cautare de hrana si adapost. Dupa 12 zile Egiptul a reusit sa reinchida granita. Tirurile de rachete au continuat conducand la blocarea totala a Fasiei de catre Israel. Ajutoarele au intrat in zona prin Egipt dar in cantitati insuficiente. Prin tunelurile dintre Egipt si Gaza au intrat arme fapt care a condus Israelul la incursiuni de daramare a acestora. Tirurile Hamas au continuat si au condus la atacul Israelului.

Cam asta e, in mare, situatia, fara sentimente.