Israelul a declansat sambata seara ofensiva terestra in Fasia Gaza, avand drept scop declarat preluarea controlului asupra zonelor folosite de factiunile palestiniene pentru a declansa tiruri cu rachete asupra sudului statului evreu, potrivit Reuters.

Principalele declaratii ale zilei:

Maior AVITAL LEIBOVITCH, purtator de cuvant al armatei israeliene:

  • "Obiectivul este distrugerea infrastructurii terorii dezvoltata de Hamas in zona de operatiuni"

ISMAIL RADWAN, oficial Hamas:

  • "Am pregatit declaratia de victorie pentru voi (palestinienii) ... si o veti vedea curand"
  • "Gaza nu va fi un picnic. Gaza va fi mormantul pentru soldatii evrei"

BROOKE ANDERSON, purtatorul de cuvant al lui OBAMA pe probleme de securitate:

  • "Presedintele ales monitorizeaza atent evenimentele globale, inclusiv situatia din Gaza. Statele Unite au un singur presedinte la un moment dat, si intentionam sa respectam acest lucru"

JIRI POTUZNIK, purtatorul de cuvant al presedintiei cehe a UE:

  • "La acest moment, din perspectiva ultimelor zile, intelegem acest pas drept o defensiva, si nu o actiune ofensiva"

Pozitia Israelului

"Obiectivul este distrugerea infrastructurii terorii a Hamas in zonele de operatiune", a declarat maiorul Avital Leibovitci, un purtator de cuvant al armatei. "Vom prelua controlul asupra zonelor de lansare folosite de Hamas."

Martori palestinieni au declarat ca o coloana de tancuri israeliene au patruns in Fasia Gaza. Martorii au precizat ca tancuri au trecut granita la adapostul noptii si erau sustinute de elicoptere de lupta.

In acest timp, Ministerul israelian al Apararii a precizat ca a trecut la mobilizarea a zeci de mii de rezervisti.

Hamas afirma ca a ucis mai multi soldati evrei

Oficiali Hamas au declarat televiziunii arabe Al Arabiya ca luptatorii Hamas au ucis cativa soldati israelieni in Gaza.

"Dusmanul sionist trebuie sa stie ca are patru alternative, odata ce a intrat in Gaza: prima, va fi ucis, or va fi luat ostatic, va suferi o dizabilitate permanenta sau se va intoarce acasa cu o boala psihica", a amenintat Hamas, intr-o declaratie radiofonica.

Armata israeliana a confirmat existenta unor ciocniri cu luptatorii Hamas, dar nu a facut nicio referire la existena unor victime in randul militarilor evrei.

Ehud Barak: Nu lasam nimic la intamplare

Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a declarat ca atacurile din ultimele zile "au dat o lovitura grea militantilor Hamas" iar ofensiva militara nu urmareste decat sa asigure pacea pentru cetatenii evrei.

"Nu lasam nimic la intamplare. Operatiunea va dura mai multe zile si a fost aprobata de cabinetul de securitate al guvernului. Noi ne dorim pacea, ne-am dorit-o din totdeauna, dar acum a venit momentul sa luam masuri, vrem sa indepartam aceasta amenintare din viitorul nostru si suntem gata sa facem fata oricaror evenimente", a spus el intr-o declaratie de presa.

"Suntem convinsi ca vom reusi, facem ceva ce trebuia sa fie facut. Suntem gata sa facem fata oricaror evenimente in zona. Vrem sa le asiguram cetatenilor nostri pace, liniste si libertate", a incheiat Ehud Barak.

UE: Este o defensiva, nu o ofensiva

Presedintia ceha a UE considera ca atacul terestru al Israelului in Fasia Gaza este "o defensiva, nu o ofensiva".

"La acest moment, din perspectiva ultimelor zile, intelegem acest pas drept o defensiva, si nu o actiune ofensiva", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei cehe a UE, Jiri Potuznik.

El a fost insa usor contrazis de ministrul ceh al afacerilor externe, Karel Schwarzenberg, care a declarat: "Dar chiar si dreptul indiscutabil al unui stat de a se apara nu-i permite actiuni care afecteaza pe scara larga populatia civila".

Bush a fost informat despre ultimele evolutii din Gaza - Casa Alba

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a fost informat sambata despre ultimele evolutii din Fasia Gaza, a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe.

"Presedintele Bush a fost informat in aceasta dupa-amiaza despre situatia actuala din Gaza si despre actiunile IDF", a precizat Gordon Johndroe. "Oficialii SUA au fost in contact permanent cu Israelul si cu responsabili ai tarilor din regiune si din Europa", a adaugat purtatorul de cuvant.

Israelienii au bombardat o moschee, 11 palestinieni au murit

Fortele aeriene israeliene au bombardat sambata o moschee din nordul Fasiei Gaza, ucigand cel putin sapte palestinieni, inclusiv un copil, a acuzat organizatia Hamas.

Cel putin 50 de oameni au fost raniti, au precizat atat reprezentantii Hamas, cat si cadre medicale din zona, relateaza Reuters.

Armata israeliana nu a facut niciun comentariu asupra atacului aerian de la Beit Lahiya.

Incidentele de sambata au ridicat la 446 numarul victimelor palestiniene, in timp ce numarul ranitilor a ajuns la 2.050.

Artileria israeliana a bombardat Gaza

Artileria israeliana a bombardat sambata Fasia Gaza, trecand la o noua etapa a ofensivei impotriva militantilor Hamas, in timp ce tancurile si trupele asteptau masate la granita pentru o posibila invazie terestra.

In timpul diminetii, Israelul a reusit sa ucida un alt lider al Hamas, in timp ce organizatia terorista a continuat tirurile de rachete asupra sudului Israelului.

Ofensiva israeliana a intrat in cea de-a doua saptamana, iar agentiile umanitare avertizeaza ca stocurile de hrana, apa si medicamente se apropie de sfarsit.

Chiar inainte de lasarea serii, Israelul a declansat focurile de artilerie asupra Fasiei Gaza, potrivit martorilor oculari citati de Reuters.

Bombardamentele au cauzat o explozie puternica in orasul Gaza si o serie de explozii de-a lungul frontierei.

Ministrul adjunct al apararii, Matan Vilnai, a minimizat zvonurile privind iminenta unei ofensive terestre: "Nu cred ca aceasta va fi urmatoarea etapa".

Tzipi Livni: Israelul va ataca si pe viitor Gaza daca apar noi tiruri de rachete

Pe de alta parte, ministrul israelian de externe, Tzipi Livni, a declarat ca Israelul va ataca din nou Fasia Gaza daca actuala ofensiva va esua in stoparea tirurilor de rachete catre sudul tarii.

"Sper ca rezultatele acestei operatiuni sa aduca linistea in regiune pe termen lung. In momentul in care vor lansa din nou rachete, noi vom raspunde cu o forta si mai mare", a afirmat Livni, candidat la functia de premier la alegerile din 10 februarie.

"Este posibil sa fie necesare mai multe operatiuni pentru a solutiona aceasta problema. Dar avem o lupta indelungata si trebuie sa actionam cu forta din cand in cand", a mai spus ea.

Armata israeliana intra in Gaza

In timpul zilei, artileria israeliana a bombardat Gaza