Disesnsiunile dintre liderii Partidului Republican din Statele Unite s-au accentuat in ultima perioada atat de mult incat unii dintre cei mai influenti reprezentanti ai GOP se pregatesc sa propuna o rezolutie prin care-l acuza pe actualul lider de la Casa Alba de "socialism". Potrivit unor informatii publicate de Washington Times, acuzatia de socialism, folosita deseori la adresa lui Barack Obama in timpul campaniei electorale, este indreptata atat impotriva presedintelui George W. Bush cat si a republicanilor care au sprijinit planurile de salvare a bancilor si a companiilor din industria auto.

Publicatia informeaza ca participantii la reuniunea Comitetului National Republican, ce se va desfasura in ianuarie, urmeaza sa voteze o rezolutie ce se opune formal planului de salvare financiara in valoare de 700 de miliarde de dolari. Documentul il acuza pe Bush ca "a ajutat la nationalizarea bancilor", facand "un alt pas periculos prin care se apropie de socialism".

"Nu putem fi un partid ce sustine neinterventia guvernului, piata libera si taxe scazute in timp ce sprijinim planurile de salvare si nationalizarea industriilor, care duc la guvernul interventionist, socialism si taxe ridicate, in detrimentul libertatii individuale si a libertatilor noastre", a declarat Solomon Yue (Oregon), unul dintre initiatorii rezolutiei.

Washington Times precizeaza, pe de alta parte, ca documentul "se opune programelor publice propuse de presedintele Obama si sprijina variantele conservatorilor".

Liderii republicani din Camera Reprezentantilor si Senatul au sustinut planul de urgenta in valoare de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea institutilor financiare, iar candidatul GOP pentru Casa Alba, John McCain, si-a "suspendat" campania electorala pentru a se intoarce la Washington in momentul votului. Republicanii au reusit initial sa blocheze in Senat proiectul de salvare a companiilor auto, insa Casa Alba a decis sa foloseasca o parte din banii destinati bancilor pentru a imprumuta General Motors si Chrysler.

In octombrie, presedintele venezuelean Hugo Chavez l-a ironizat pe "tovarasul" George W. Bush, despre care a spus ca e convins "ca habar n-are ce se intampla" cu criza financiara globala. Liderul de la Caracas a afirmat atunci ca presedintele Bush s-a dovedit un stangist intransigent dupa ce guvernul de la Washington a intervenit pentru salvarea bancilor private americane.

"Bush se afla la stanga mea acuma", a declarat Chavez, adaugand ca "tovarasul Bush a anuntat ca va cumpara actiuni in banci private".