Militantii Hamas au lansat zeci de rachete spre Israel in ultimele ore, in timp ce avioane israeliene au bombardat, marti dimineata, un complex guvernamental din Gaza ce apartine organizatiei islamiste, transmite Associated Press. Cel putin un militar israelian a fost ucis iar alti patru raniti usor in urma unui tir de mortiere tras de palestinieni. Surse din Gaza sustin ca 364 de persoane au fost ucise in urma raidurilor aeriene israeliene, iar ONU precizeaza ca cel putin 62 dintre acestia erau civili.

Informatia pe scurt:

  • Hamas a lansat zeci de rachete spre teritoriul israelian
  • Israel isi continua raidurile in Gaza
  • Ultimul bilant al victimelor: 364 de morti si 1400 de raniti de partea palestiniana, cinci morti si cateva persoane ranite in Israel
  • Manifestatii anti-israeliene au avut loc in capitale din intreaga lume

Experti citati de FoxNews sustin ca tirurile de rachete lansate de Hamas demonstreaza ca miscare islamista beneficiaza inca de capacitati militare dupa trei zile de raiduri continue ale aviatiei israeliene. Specialistii militari afirma ca inclusiv orasele mari israeliene sunt in prezent vulnerabile la tirurile de rachete palestiniene.

O racheta lansata de palestinieni a lovit o statie de autobuz din Ashdod. O femeie a fost ucisa si alte doua ranite, ele fiind primele victime ale conflictului in localitatea cu 190.000 de locuitori. De asemenea, un oficial militar a confirmat pentru CNN ca un militar israelian a fost ucis iar alti patru raniti usor in urma unui tir de mortiere tras de palestinieni. Alti doi israelieni au fost ucisi in cursul zilei de luni (unul in Nahal Oz, altul in Ashkelon), ceea ce ridica la 19 numarul israelienilor ucisi in 2008 de rachetele palestiniene.

Atacurile israeliene continua

In acest timp, avioane israeliene au bombardat, marti dimineata, un complex guvernamental din Gaza ce apartine organizatiei islamiste, distrugand cel putin trei imobile, incluzand cladirea Ministerului de Externe, au afirmat surse palestiniene.

Un jurnalist din Gaza a afirmat ca a auzit cel putin 18 explozii, urmate de doua incendii in zona complexului de cladiri. Cel putin 40 de persoane au fost ranite dupa ce 16 bombe au fost lansate asupra celor cinci cladiri ce formeaza complexul.

Un oficial militar israelian a confirmat pentru CNN ca Israelul isi continua si marti atacurile aeriene impotriva tintelor teroriste ale Hamas din Gaza.

Surse palestiniene au afirmat ca, incepand de sambata, 364 de persoane au fost ucise in Gaza in urma atacurilor israeliene. ONU a precizat ca cel putin 62 dintre acestea erau civili, cel putin 17 fiind copii. Alte 1400 de persoane au fost ranite. ONU sustine ca Gaza se indreapta spre "o criza umanitara de proportii". Desi Israelul a permis accesul unor transporturi cu ajutoare, locuitorii duc lipsa de produse alimentare si medicale.

Spitalele au fost coplesite de numarul mare de raniti, iar doctorii duc lipsa de echipamente chirurgicale.

Israelul a anuntat ca aviatia sa a atacat peste 325 de obiective ale Hamas in ultimele trei zile, iar nave militare au bombardat si ele tinte de pe mare.

Manifestatii anti-israeliene in intreaga lume

Ofensiva israeliana a dus la organizarea de proteste in Orientul Mijlociu si in capitale din intreaga lume. Mii de suporteri ai Hezbollah au demonstrat la Beirut, in timp ce in Cisiordania si in orase din Israel au avut loc confruntari intre demonstranti si politie.

Demonstratii anti-israeliene au avut loc si la Paris, Londra, Caracas, Amman sau Jakarta.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat ofensiva israeliana ca "excesiva" si a cerut incetarea imediata a ostilitatilor. La randul sau, Administratia americana a afirmat ca este "angajata in mod viguros" in eforturile de obtinere a unui armistitiu. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe, a aparat pozitia israeliana, insa a afirmat ca administratia Bush solicita Israelului sa evite producerea de victime civile in Gaza.

Hamas si Israel se acuza reciproc de incalcarea armistitiului

Israelul a parasit Gaza in 2005, dupa 38 de ani, insa retragerea nu a dus la imbunatatirea relatiilor cu palestinienii din teritorii, asa cum sperau oficialii din Israel. Militantii palestinieni au lansat de-atunci mai multe atacuri impotriva comunitatilor israeliene aflate la frontiera cu Gaza, iar Israelul a raspuns prin operatiuni militare.

Negociatorii de la Cairo au reusit, in vara, sa obtina un armistitiu intre Israel si Hamas, care a expirat in urma cu o saptamana. De-atunci, palestinienii au lansat peste 200 de rachete si mortiere spre Israel, fapt care a intensificat presiunile asupra liderilor militari israelieni sa raspunda adecvat actiunilor Hamas.

Hamas, care a preluat controlul Fasiei Gaza in urma alegerilor din 2007, este considerata o organizatie terorista in Canada, Uniunea Europeana, Statele Unite, Israel si Japonia, fiind interzisa in Iordania. Ministerul israelian de Externe sustine ca, intre 2000 si 2004, Hamas a ucis aproape 400 de israelieni si a ranit peste 2000 in 425 de atacuri.

De asemenea, militantii au tras peste 3000 de rachete Qassam spre Israel intre 2001 si mai 2008, lansand si 2500 de atacuri cu mortiere.

Atac israelian impotriva unui lansator mobil de rachete

Demonstratii anti-israeliene