Tancurile israeliene sunt masate la granita cu Gaza, iar o invazie terestra pare iminenta, sustin surse militare, citate de agentiile internationale de presa. In acest timp, avioanele si elicopterele israeliene au continuat luni, pentru a treia zi consecutiv, bombardarea unor obiective apartinand miscarii Hamas din Gaza. Surse medicale palestiniene afirma ca numarul mortilor in urma raidurilor aeriene depaseste 320, in timp ce peste 650 de persoane au fost ranite.

Informatia pe scurt:

  • Israelul si-a continuat luni atacurile pentru a treia zi consecutiv
  • tancuri si soldati israelieni sunt masati la granita cu Gaza, in vederea unui ofensive terestre
  • ONU a solicitat incetarea imediata a violentelor
  • Natiunile Unite avertizeaza in legatura cu producerea unui "dezastru umanitar"

Consiliul de Securitate a cerut incetarea imediata a raidurilor aeriene, care au inceput sambata dimineata. Oficialii israelieni sustin insa ca obiectivul lor este sa puna capat atacurilor cu rachete lansate de militanii Hamas in sudul Israelului. Premierul Ehud Olmert a declarat duminica ca operatiunile militare "probabil vor continua pentru o perioada", in timp ce ministrul apararii, Ehud Barak, a afirmat ca tara sa se afla intr-un "razboi total" cu Hamas.

Armata a declarat Fasia Gaza "zona militara inchisa", ceea ce sugereaza faptul ca un atac terestru este iminent.

Potrivit surselor palestiniene, aviatia israeliana a atacat luni dimineata tabara de refugiati Jebaliya, unde cinci copii ar fi fost omorati cand o racheta a lovit o moschee din apropiere. De asemenea, avioanele au lovit si casa unui important lider al aripii militare din Hamas.

Imediat dupa miezul noptii de duminica spre luni, un aparat F-16 al aviatiei israeliene a lovit cu rachete o cladire a Universitatii Islamice din Gaza, insa IDF (fortele de aparare ale Israelului) sustin ca raidul a vizat "un centru pentru realizarea de armament", precum si locurile de intalnire ale inaltilor responsabili ai Hamas. Cel putin un imobil a fost de cuprins de flacari.

Incepand de sambata, aviatia israeliana a atacat mai mult de 300 de obiective apartinand Hamas, iar militantii palestinieni au tras peste 150 de rachete spre Israel. De altfel, organizatia palestiniana a afirmat ca va continua "sa-si apere pamantul si poporul in fata agresiunii continue a Israelului". Atat statul evreu cat si palestinienii se acuza reciproc de incalcarea armistitiului incheiat in vara cu sprijinul diplomatiei egiptene.

ONU: Avem de-a face cu un dezastru umanitar

Atacurile aeriene in Gaza adancesc criza umanitara din zona, a declarat un oficial al Natiunilor Unite. "Situatia este absolut dezastruoasa", a declarat Christopher Gunness. Aceasta a afirmat ca UNRWA, agentia ONU pentru refugiati palestinieni, nu a reusit sa transporte ajutoare medicale in Gaza de mai bine de un an, din cauza blocadei impuse de Israel.

La randul sau, un doctor din Gaza, Eyad El-Sarraj, a afirmat ca teritoriul palestinian se indreapta spre "un dezastru umanitar major" daca violentele nu inceteaza curand. Doctorul palestinian a spus ca oamenii se adapostesc in subsolurile locuintelor in timpul raidurilor aeriene. Spitalele sunt coplesite de numarul mare al victimelor si duc lipsa de rezerve de sange si echipament chirurgical.

Surse medicale palestinene sustin ca cel putin 320 de persoane au fost ucise si alte 650 ranite in timpul raidurilor israeliene. Dintre acestea, cel putin 51 sunt civili, a anuntat UNRWA. In Israel, o femeie a fost ucisa si doua persoane ranite dupa ce locuinta lor a fost lovita de o racheta Qassam trasa de militantii din Hamas.

Barack Obama monitorizeaza atent situatia

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, monitorizeaza "atent" situatia din Gaza, a declarat principalul sau consilier, David Axelrod. Aceasta a subliniat insa ca "nu exista decat un singur presedinte care poate vorbi pentru America iar acest presedinte este George Bush".

Obama a discutat despre situatia din zona cu Condoleezza Rice.

Presedintele ales al SUA a promis ca incheierea unui acord de pace in Orientul Mijlociu va fi una dintre prioritatile Administratiei sale.

In diferite orase din lume, incluzand Paris, Londra, Jakarta, Amman, au avut loc demonstratii de protest impotriva ofensivei israeliene, in timp ce clericii conservatori din Iran au facut apel la populatie sa se ofere voluntar pentru a merge in Gaza sa lupte impotriva Israelului.