Politologul american Samuel Huntington a murit simbata, la virsta de 81 de ani, anunta Reuters, citind un anunt al Universitatii Harvard. Huntington s-a remarcat mai ales controversatei carti Ciocnirea Civilizatiilor, in care a anuntat un conflict iminent intre Occident si lumea islamica.

* Citeste aici articolul din revista Foreign Affairs (1993) care a stat la baza cartii (eng.)

- S-a nascut in 1927, la New York.

- A absolvit Universitatea din Chicago, iar doctoratul l-a luat la Harvard, unde a inceput sa predea inca de la 23 de ani.

- Prima sa opera majora a fost The Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations (1957).

- A fost consultant al Departamentului de Stat al SUA (sursa: Wikipedia.org)

Carte de vizita Samuel Huntington

Huntington a predat timp de 58 de ani la Harvard inainte de a se pensiona in 2007.

In lucrarea sa (aparuta in 1996 si prefatata de un articol aparut in 1993 in revista Foreign Affairs), Samuel Huntington a impartit lumea in civilizatii rivale pe baza religiei. Huntington a prezis ca un conflict major intre marile civilizatii este inevitabil.

Deplasarea interesului dinspre ideologie spre religie ca sursa de conflict in lumea de dupa Razboiul Rece a declansat o serie de critici acerbe in lumea academica, dar si in mass-media.

Huntington nu a scapat de critici nici cu ultima sa lucrare majora, "Who Are We? The Challenges to America's National Identity. Aparuta in 2004, cartea acredita teoria ca afluxul major de imigranti mexicani ameninta insasi identitatea SUA.

Vez un interviu acordat de Samuel Huntington jurnalistului Charlie Rose in ianuarie 1997: