Razboiul impotriva terorismului, pe care Administratia Bush l-a declansat imediat dupa atentatele din 11 septembrie 2001, va depasi in curand suma de un trilion de dolari (1.000 de miliarde), potrivit unor rapoarte independente, citate de Time. Documentele indica faptul ca granita de un trilion de dolari va fi depasita in primele saptamani dupa preluarea mandatului de catre presedintele ales Barack Obama, in ianuarie 2009.

Rapoartele arata faptul ca razboiul impotriva terorismului este de patru ori mai costisitor decat Primul Razboi Mondial si de 10 ori mai scump decat Razboiul din Golf din 1991 (90% dintre costurile acestuia au fost, de altfel, acoperite de aliatii SUA).

Razboiul declansat de Administratia George W. Bush impotriva terorismului va costa chiar mai mult decat conflinctele din Vietnam si Correa luate impreuna. Cel mai scump razboi la care au participat Statele Unite ramane cel de-al Doilea Razboi Mondial, ale carui costuri au depasit 3.5 trilioane de dolari.

Potrivit informatiilor publicate de Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA), cheltuielile pentru un singur soldat american in Afganistan se apropie de 775.000 de dolari anual, ceea ce reprezinta de trei ori mai mult decat in oricare conflict recent purtat de fortele SUA.

Alaturi de CSBA, Government Accounting Office (GAO) si Congressional Research Service (CRS) au precizat faptul ca trilionul de dolari nu include costurile cu ingrijirile medicale oferite miilor de soldati raniti si nici dobanzile la fondurile de miliarde de dolari imprumutate de Guvernul american pentru a finanta razboiul.

Aproape 1.7 trilioane de dolari, pana in 2018

Potrivit CSBA, pana in acest moment, razboiul a costat SUA 904 miliarde de dolari (687 de miliarde de dolari in Irak, 184 miliarde de dolari in Afganistan si 33 de miliarde de dolari pentru securitatea interna), in timp ce GAO sustine ca Pentagonul a cheltuit 808 miliarde de dolari pana in septembrie 2008. CRS pune pretul razboiului la 864 miliarde de dolari, fara insa a lua in calcul inflatia.

Pana in 2018, in functie de de numarul soldatilor americani stationati in Afganistan si Irak, costul total al conflictelor se va situa intre 1.3 si 1.7 trilioane de dolari, dobanda banilor imprumutati urmand sa fie de 600 de miliarde de dolari.

Aceste cheltuieli, scrie Time, "palesc in comparatie cu pretul platit de aproape 5000 de soldati care au murit in tmpul conflictelor - fara a mentiona ranitii - si de familiile tuturor victimelor." Publicatia noteaza ca presedintele Bush insista ca sacrificiul militarilor precum si cheltuielile uriase ale razboiului impotriva terorismului au impiedicat repetarea evenimentelor din 11 septembrie 2001. "Nu ne putem permite sa asteptam ca teroristii sa atace din nou", a declarat Bush saptamana trecuta in fata cadetilor de la Army War College, adaugand: "am lansat o campanie la nivel global pentru a lupta impotriva teroristilor in afara granitelor noastre, pentru a le distruge retelele, a le taia fondurile, pentru a le gasi liderii si a-i aduce in fata justitiei".