Un candidat la sefia Comitetului National Republican a provocat controverse in Statele Unite dupa ce a trimis membrilor RNC un CD ce contine un cantec intitulat "Barack the Magic Negro", transmite CNN. Republicanul Chip Saltsman (Tennessee) sustine insa ca a intentionat sa faca o gluma atunci cand a oferit CD-ul drept cadou de Craciun liderilor formatiunii sale.

"Cred ca cei mai multi dintre oameni recunosc o satitra politica atunci cand o vad", a declarat Saltsman, adaugand ca "sunt convins ca membrii RNC inteleg acest lucru".

"Barack the Magic Negro" (Barack, negrul fermecat) a fost difuzat pentru prima data in 2007, in cadrul emisiunii radio a comentatorului politic conservator Rush Limbaugh. Cantecul este realizat pe acordurile piesei "Puff the Magic Dragon".

Titlul cantecului a fost imprumutat dintr-un editorial al ziarului "Los Angeles Times" care sugera ca Barack Obama, aflat atunci in cursa pentru Casa Alba, se adreseaza in special acelora care se simt vinovati de felul in carea America i-a tratat pe afro-americani. Saltsman a declarat ca melodia este o satira politica la adresa publicatiei din Los Angeles.

CD-ul trimis membrilor RNC este intitulat "We Hate the USA" si include, de asemenea, cantece referitoare la fostul candidat prezidential John Edwards ("John Edwards' Poverty Tour") si la controversatul reverend Jeremiah Wright ("Wright place, wrong pastor,"), considerat de catre unii ca fiind mentorul spiritual al presedintelui ales Barack Obama.

Saltsman este unul dintre principalii candidati la sefia Comitetului National Republican. El a fost manager de campanie pentru fostul candidat la presedintia SUA Mike Huckabee, si a ocupat diferite functii in structurile Partidului Republican din Tennessee.