Campania electorala care a dus la alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al Statelor Unite ocupa primul loc in clasamentul evenimentelor de presa din 2008, realizat de agentia Associated Press. Topul anual al prestigioasei agentii americane de presa este realizat pe baza voturilor editorilor si directorilor departamentelor de stiri din AP.

Campania electorala din Statele Unite, incununta cu alegerea primului presedinte de culoare din istoria Americii, a fost aleasa drept evenimentul anului de 100 dintre cei 155 de respondenti la sondajul AP. Pe locul doi a fost nominalizata criza economica (cu 49 de voturi), in timp ce pretul la barilul de petrol, care a oscilat semnificativ in acest an, a ocupat locul trei.

In 2007, principalul eveniment in clasamentul AP a fost masacrul de la Virginia Tech University, cand un student a ucis 32 de persoane.

Iata clasamentul principalelor 10 evenimente ale anului, in opinia AP:

1. Alegerile din SUA - Obama a fost ales primul presedinte de culoare din istoria Americii dupa o cursa tensionata cu Hillary Clinton in cadrul Partidului Democrat si dupa ce l-a invins, la 4 noiembrie, pe republicanul John McCain.

2. Criza economica - cea mai grava criza de dupa Marea Depresiune a dus la falimentul unor mari companii de pe Wall Street, pierderi importante la bursa, scaderea dramatica a preturilor pe piata imobiliara, planuri de salvare de peste un trilion de dolari pentru institutii financiare si companii auto.

3. Pretul petrolului - Dificultatile economice au avut efecte asupra pretului "aurului negru", care a oscilat semnificativ in acest an. In iulie, pretul a urcat la valoarea record de 147 de dolari/baril, pentru a cobori la 33 de dolari/baril in urma cu cateva zile.

4. Irak - Decizia de a trimite trupe americane suplimentare in Irak a redus numarul violentelor dupa cinci ani de razboi, insa tara continua sa fie martora unor atacuri cu bombe, rapiri si unui climat politic instabil. Oficiali americani si irakieni au semnat un acord care prevede retragerea trupelor SUA pana la sfarsitul anului 2011.

5. Jocurile Olimpice de la Beijing - China a fost, in premiera, gazda unei Olimpiade de vara. Jocurile Olimpice de la Beijing au fost laudate pentru organizare si spectaculozitate, dar si criticate pentru masurile de securitate "exagerate". Inotatorul Michael Phelps si alergatorul Usain Bolt au fost printre sportivii care au dominat intrecerile.

6. Cutremurul din China - Seismul produs in mai a provocat moartea a 70.000 de persoane in provincia Sichuan, in timp ce cinci milioane de oameni au ramas fara locuinte.

7. Sarah Palin - Alegerea guvernatoarei statului Alaska, o necunoscuta pe scena politica americana, pentru a-l insoti pe republicanul John McCain in cursa pentru Casa Alba a entuziasmat electoratul republican. Conservatorii au considerat-o persoana potrivita care sa declanseze reforma in Partidul Republican, democratii si presa liberala au criticat-o insa pentru lipsa de experienta si unele declaratii controversate.

8. Atacul terorist din Mumbai - In noiembrie, zece teroristi finantati de un grup islamist din Pakistan au atacat capitala financiara a Indiei. Cel putin 164 de persoane au fost ucise intr-o serie de atacuri coordonate asupra unor hoteluri, statii de tren si restaurante. Relatiile dintre India si Pakistan, ambele puteri nucleare, au devenit extrem de tensionate.

9. Hillary Clinton - Fosta senatoare de New York a fost foarte aproape sa devina prima femeie din istoria SUA nominalizata de unul dintre cele doua partide importante pentru a candida la presedintie. Milioane de femei din Statele Unite au fost influentate de campania ei electorala, iar eforturile lui Clinton au contribuit fara indoiala la desemnarea sa pentru portofoliul de sef al diplomatiei americane.

10. Razboiul dintre Rusia si Georgia - Cele doua state s-au luptat in august, intr-un razboi de cinci zile, dupa ce artileria georgiana a atacat pozitiile separatistilor din Osetia de Sud. Rusia a invadat o parte din teritoriul georgian, decizie care a tensionat relatiile ruso-americane.

Printre evenimentele care au fost foarte aproape de a intra in clasament s-au numarat Ciclonul Nargis, care a ucis peste 84.000 de persoane in Myanmar, Urganele Gustav si Ike, dar si odiseea casatoriilor intre persoane de acelasi sex in California (decizia a fost aprobata initial, insa respinsa la un referendum organizat in Ziua Alegerilor).