Mustafa Ait Idir, in varsta de 38 de ani, unul dintre cei cinci detinuti de origine algeriana eliberati in noiembrie de justitia americana din inchisoarea de la Guantanamo, a povestit joi, pentru AFP, cei sapte ani petrecuti in acest loc care, potrivit lui, nu ar fi putut fi creat nici chiar de diavol.

"Nimeni nu isi poate imagina cat este de ingrozitor. Nici chiar diavolul nu ar fi putut crea un loc atat de malefic", a declarat Idir, la doua zile dupa ce a revenit in Bosnia, tara a carei cetatenie o detine.

El a fost eliberat marti de autoritatile americane si s-a intors in Sarajevo, unde si-a revazut sotia si cei trei copii.

Idir sustine ca a fost interogat si batut de peste 500 de ori in perioada detentiei de catre temniceri care foloseau, potrivit acestuia, gaze lacrimogene.

"Gardienii veneau, de obicei, in grup de sase sau sapte persoane si foloseau pulverizatoare cu gaze, inainte ca bataia sa inceapa", a declarat fostul detinut.

Medicul spunea: Loviti aici, sa nu ramana urme

Idir acuza autoritatile americane ca au batut sistematic prizonierii de la Guantanamo si au facut tot posibilul pentru a ascunde urmele loviturilor.

"O data, am vazut un doctor in compania gardienilor. El arata anumite regiuni ale corpului si le spunea: 'Loviti aici'. Dupa bataie, nu aveai nici o urma de lovitura pe corp, dar durerea era atat de mare ca nu mai puteai macar nici sa te misti", afirma bosniacul.

Idir, de profesie informatician, sustine ca gardienii nu i-au spus niciodata motivul pentru care a fost inchis.

Potrivit marturiei acestuia, prizonierii de la Guantanamo erau in permanenta umiliti: "Ne injurau familiile, religia, Dumnezeul nostru".

Idir a fost arestat la sfarsitul lui 2001, impreuna cu cinci rezidenti bosniaci de origine alegeriana, de catre autoritatile de la Sarajevo, care ii suspectau ca pregateau un atentat impotriva ambasadei SUA din Bosnia.

Cei sase au fost transferati, in ianuarie 2002, la tabara de detentie a bazei navale americane din Guantanamo. Unul dintre cei sase este in continuare inchis la Guantanamo.

Acestea sunt primele eliberari din tabara de detentie de la Guantanamo (Cuba) efectuate de administratia Bush la ordinul Justitiei.

In perioada razboiului, sute de combatanti veniti din tarile arabe au mers in Bosnia pentru a lupta alaturi de musulmani. Unii dintre ei au ramas acolo, dupa terminarea conflictului, si au obtinut cetatenia bosniaca.