Decizia lui Barack Obama de a-l invita pe pastorul Rick Warren, cunoscut pentru pozitiile sale impotriva avortului si a casatoriilor dintre homosexuali, pentru a sustine o rugaciune in cadrul ceremoniei de investitura a scandalizat comunitatea gay si grupurile progresiste din SUA, relateaza AFP.

Prezentat drept noul Billy Graham, celebrul tele-evanghelist, Rick Warren, este unul dintre cei mai cunoscuti pastori crestini din tara, reunind peste 20.000 de credinciosi in fiecare duminica, in biserica sa Saddleback Church, din Lake Forest, California.

Intr-una dintre lucrarile sale, care s-a bucurat de un succes deosebit, el a afirmat ca, "din punct de vedere moral, casatoria gay este echivalentul casatoriei dintre un frate si o sora" si a comparat avortul cu un "holocaust".

Pastorul a sustinut activ "Amendamentul 8" al referendumului din California, adoptat in noiembrie, potrivit caruia singurele casatorii constitutionale sunt cele dintre persoane de sex diferit.

"O palma pentru comunitatea gay din SUA"

Organizatia Human Rights Campaign (HRC) a denuntat, intr-o scrisoare adresata lui Obama, participarea pastorului la ceremonia de investire a presedintelui SUA.

"Invitarea pastorului Rick Warren pentru a sustine o rugaciune in cadrul ceremoniei de investire reprezinta o adevarata palma pentru homosexualii americani", sustine Joe Solmonese, presedintele HRC.

"Esecul nostru privind Amendamentul 8, care priveaza de la dreptul de casatorie cupluri de acelasi sex care se iubesc si au o relatie de lunga durata este cel mai grav lucru care s-a abatut asupra comunitatii noastre in ultimii 40 de ani", adauga organizatia.

Pentru organizatia de aparare a drepturilor omului "People for the American Way", invitatia lui Rick Warren la aceasta ceremonie reprezinta "o mare dezamagire".

"Rick Warren se bucura deja de toata atentia necesara, prin cartile sale si prin aparitiile media. Pastorul nu are nevoie si nici nu merita aceasta onoare", considera organizatia.

Barack Obama a acordat, in timpul campaniei sale, o atentie deosebita credinciosilor, incercand sa convinga atat evanghelicii, cat si catolicii sa voteze pentru el.

In septembrie, Obama a participat, alaturi de John McCain, la o dezbatere pe teme religioase - o premiera in campania electorala americana - in cadrul careia pastorul Rick Warren i-a intrebat pe cei doi rivali despre raporturile cu credinta, despre cel mai mare pacat al lor sau despre definitia raului.

Alaturi de Warren, la ceremonia de investitura din 20 ianuarie vor mai participa regina muzicii soul, Aretha Franklin, violoncelistul Yo-Yo Ma sau poetesa Elizabeth Alexander.