Presedintele american George W. Bush a declarat ca a fost fortat sa sacrifice principiile pietei libere pentru a salva economia "de la prabusire". Intr-un interviu acordat postului CNN, Bush a marturisit ca "ii pare rau" ca a trebuit sa faca acest lucru.

"Am abandonat principiile economiei de piata pentru a salva sistemul pietei libere", a declarat Bush, adaugand ca a luat aceasta decizie "pentru a fi siguri ca economia nu se prabuseste".

"Imi pare rau ca a trebuit sa facem asta", a spus liderul de la Casa Alba.

Presedintele a afirmat insa ca "e important sa se asigure ca nu risipeste banii contribuabilului" si s-a declarat increzator ca "cu timpul economia isi va reveni si va incepe sa creasca".

Bush a afirmat ca actiunile Administratiei sale au fost necesare pentru a usura efectele crizei: "Simt ca am obligatia fata de succesorul meu sa ma asigur ca nu va exista o criza economica uriasa. Suntem in criza acum, in mijlocul unei recesiuni importante, insa nu vreau ca lucrurile sa devina si mai rele".

Liderul de la Casa Alba a afirmat, de asemenea, ca "un faliment necontrolat" al companiilor producatoare de masini ar putea crea "probleme economice uriase". Bush nu a precizat insa care sunt masurile pe care Casa Alba ar intentiona sa le ia pentru a salva industria auto americana.

CNN precizeaza ca declaratiile lui Bush sunt in opozitie fata de opiniile exprimate anterior, potrivit carora este adeptul neinterventiei statului in piata. Chiar si la summitul G20 organizat la Washington, in luna noiembrie, Bush a rezistat solicitarilor altor lideri mondiali de a implementa reguli financiare mai stricte si a argumentat ca principiile pietei libere trebuie urmate chiar si in mijlocul crizei economice.

Administratia Bush a pus la punct un plan de salvare in valoare de 700 de miliarde de dolari pentru institutiile financiare americane, afectate de criza, iar surse de la Washington afirma ca gigantii auto ar putea primi si ei fonduri de salvare din partea Casei Albe.