Oficialii Serviciului Secret american au declarat ca sunt multumiti de reactia pe care agentii care il pazesc pe presedintele George W. Bush au avut-o in momentul in care un ziarist irakian si-a atuncat pantofii spre liderul de la Casa Alba, transmite ABC. In acest timp, fratele lui Muntadar al-Zaidi a declarat ca ziaristul are mainile si cateva coaste rupte dupa ce a fost batut de fortele de securitate irakiene.

Sefii Serviciului Secret au declarat ca agentii de paza "au raspuns adecvat" atunci cand al-Zaidi a aruncat, duminica, cu pantofii in presedintele Bush in timpul cunei conferinte de presa.

Agentul Ed Donovan a declarat ca "toti cei prezenti in incaperea unde se tinea conferinta de presa au trecut prin mai multe controale de securitate", intre care verificari facute de echipe cu caini speciali antrenati si detectoare de exploziv. De asemenea, numele tuturor jurnalistilor prezenti au fost verificate intr-o baza de date.

Donovan a declarat ca filmul cu incidentul nu indica faptul ca vreunul dintre agentii de securitate americani a avut "o reactie exagerata" si niciunul dintre ei nu a folosit arma din dotare, desi in timpul antrenamentelor "sunt pregatiti sa presupuna" ca orice asalt este parte a unui atac mai mare, realizat cu participarea mai multor persoane.

ABC sustine ca imaginile filmate in timpul incidentului il arata insa pe seful agentilor de paza cum se indreapta spre presedintele Bush la aproape sase secunde dupa ce jurnalistul s-a ridicat in picioare. Seful pazei ajunge in preajma liderului american in momentul in care ziaristul irakian fuseses deja tras la pamant de o persoana aflata in spatele lui. Liderul de la Casa Alba este vazut pe film cum ii indica agentului ca nu doreste sa fie scos din incapere.

Alti cinci agenti pot fi observati cum intra in incapere din spatele lui Bush, iar trei dintre ei se posteaza direct in fata presedintelui american.

Cateva ziare americane, printre care LA Times, au criticat "ritmul prea lent" cu care agentii au raspuns in timpul atacului.

Intr-un interviu pentru ABC, Bush a afirmat ca incidentul de duminica este "cel mai bizar din timpul presedintiei sale".

Jurnalistul irakian a fost agresat, sustine fratele sau

In acest timp, jurnalistul irakian care si-a aruncat pantofii catre presedintele american are un brat si cateva coaste rupte si a suferit rani la ochi si la picior, a afirmat fratele sau, Durgham, pentru BBC.

Acesta sustine ca Muntadar al-Zaidi se afla in prezent in mainile fortelor irakiene, iar agentii din serviciile de securitate l-au batut in arest.

Duminica, in timpul unei conferinte de presa a presedintelui american si a premierului irakian, Muntadar al-Zaidi a strigat: "Este sarutul de adio, caine" si si-a aruncat pantofii, unul cate unul, inspre Bush. Presedintele american a scapat neatins.

Jurnalistul irakian a fost evacuat de fortele de ordine in timp ce striga inspre Bush: "Sunteti responsabil de moartea a mii de irakieni".

Muntadar al-Zaidi este considerat un erou in lumea araba, unde un saudit si-a exprimat dorinta de a achizitiona pantofii ce au fost aruncati spre Bush cu 10 milioane de dolari.