Patriarhul Rusiei, Alexei al II-lea, a incetat din viata vineri, a anuntat Serviciul de Presa al Patriarhiei de la Moscova, potrivit AFP.Alexei al II-lea ar fi implinit, in februarie anul viitor, 80 de ani.

Seful celei mai mari biserici ortodoxe din lume a murit vineri dimineata in locuinta sa din Peredelkino, in apropiere de Moscova, a anuntat seful Serviciului de Presa al Patriarhiei, fara a face alte precizari.

  • Alexei al II-lea, un apropiat al lui Vladimir Putin

Alexei al II-lea s-a nascut la 23 februarie 1929, potrivit Wikipedia. Un apropiat al actualului premier rus Vladimir Putin, Alexei al II-lea a devenit seful cele mai mari biserici ortodoxe din lume in anul 1990. Beneficiind si de sprijinul Kremlin-ului, el a restabilit, practic, influenta Bisericii Ortodoxe in Rusia, dupa 70 de ani de ateism sovietic, comenteaza AFP.

De altfel, Alexei al II-lea era unul dintre cei mai respectati oameni din Rusia, in ciuda suspiciunilor legate de colaborarea sa cu KGB.

"Sunt bulversat, mi-e greu sa imi gasesc cuvintele. Aveam un imens respect pentru acest om", a declarat fostul presedinte rus Mihail Gorbaciov, citat de AFP.

Alexei al II-lea a cunoscut o perioada de raceala in relatiile cu Biserica Catolica si a refuzat chiar sa il primeasca pe Papa Ioan Paul al II-lea. Inceputul unei apropieri de Biserica Catolica s-a facut simtit abia dupa inscaunarea la Vatican a Papei Benedict al XVI-lea.