Parlamentarul rus Andrei Lugovoi, principalul suspect in uciderea fostului angajat al serviciilor secrete ruse, Aleksandr Litvinenko, reitereaza ca acesta "a fost neglijent" si ca s-a sinucis accidental: "Una dintre versiunile principale ar putea fi ca Litvinenko a umblat neglijent cu poloniul pe care il avea. Ura sa pentru cei la putere in Rusia, pentru serviciile secrete, pentru tot ce e rusesc, ar trebui luata in calcul", a sustinut Lugovoi citat de RIA Novosti.

Litvinenko a murit otravit cu o substanta radioactiva pe 23 noiembrie 2006. Procuratura britanica l-a acuzat pe fostul agent, actual afacerist si parlamentar Andrei Lugovoi ca fiind autorul crimei si a cerut extradarea acestuia. S-a creat astfel un adevarat conflict diplomatic intre Rusia, care a refuzat, si Regatul Unit.

Specialistii au demonstrat ca Litvinenko a fost otravit masiv cu poloniu-210, insa autoritatile britanice nu au dezvaluit pana la aceasta ora nici un document oficial privind cauza exacta a mortii sau rezultatele autopsiei.

Ca atare, Rusia a solicitat indelung dovezi suplimentare in sprijinul acuzatiilor impotriva lui Lugovoi. Noul ambasador britanic la Moscova, Anne Pringle, a declarat insa ca "Londra a furnizat deja suficiente dovezi pentru ca Lugovoi sa fie extradat".

Litvinenko a fost concediat din FSB - fostul KGB - dupa ce, in 1998, a sustinut o conferinta de presa in care arata ca a primit ordin sa ucida sau sa rapeasca mai multe persoane din viata publica. Ulterior, a emigrat in Marea Britanie, obtinand cetatenia in 2006. Aici a publicat doua carti in care relata despre implicarea FSB in exploziile unor apartamente din Rusia anului 1999.

Ipoteza mortii accidentale nu ii apartine lui Lugovoi

Prima persoana care a avansat varianta otravirii accidentale este Dmitri Kovtun, un alt fost agent FSB, care declara, in urma cu un an, ca "este foarte posibil sa fie vorba de un accident nefericit, caz in care serviciile britanice MI6 s-ar putea regasi intr-o situatie ridicola. Kovtun l-ar fi intalnit de mai multe ori pe Litvinenko inainte ca acesta sa se imbolnaveasca. Lugovoi, care acuzase MI6 de implicare, a preluat imediat ideea. La adapostul mamei Rusia, el beneficiaza acum si de imunitate parlamentara.