Cancelarul german Angela Merkel se teme ca anul 2009 va fi "un an al vestilor proaste" pe plan economic, "cel putin in primele luni", relateaza AFP, citat de NewsIn. "Trebuie sa ne asteptam ca anul viitor sa fie un an al vestilor proaste, cel putin in primele luni", a declarat ea pentru Welt am Sonntag, cerand in paralel companiilor germane "sa nu concedieze oameni", in pofida recesiunii.Din punctul sau de vedere, in prezent este si mai dificil de prevazut evolutia situatiei economice mondiale si chiar a celei germane, relateaza ziarul intr-un articol ce va fi dat publicitatii duminica.

"Am stabilizat pietele financiare printr-o serie de masuri pentru banci, dar trebuie reconstruita increderea si piata interbancara trebuie sa redevina functionala" in Germania, a adaugat cancelarul crestin-democrat.

Guvernul sau de coalitie a anuntat in 4 noiembrie diverse masuri pentru a sustine economia. Acest plan, pe care multi il considera inadecvat pentru relansarea economiei si care urmeaza sa fie supus votului Parlamentului, are ca scop o redresare a situatiei economice in 2010, a subliniat Merkel. Masurile vizeaza si pastrarea locurilor de munca, a subliniat ea sambata, intr-un mesaj video difuzat pe internet. Ea a admis ca "nu va fi usor, deoarece criza financiara mondiala are repercusiuni asupra economiei si asupra locurilor de munca" din Gemania.

Merkel a facut apel catre companiile germane "sa nu concedieze personal", in pofida recesiunii si, daca va fi posibil sa "califice" angajatii pentru a pregati o noua perioada de crestere economica.

Potrivit Ministerului Economiei, programul conjuctural are ca scop garantarea a aproape un milion de locuri de munca in Germania in urmatorii doi ani si mobilizarea a pana la 50 de miliarde de euro in investitii.

Cu 10 luni inainte de urmatoarele alegeri legislative, Guvernul german vrea sa evite problemele pe piata muncii, de exemplu prin programe de formare si calificare profesionala.

Cancelarul, care conduce o coalitie intre conservatori si social-democrati, s-a pronuntat in favoarea unei viitoare aliante cu partidul liberal (FDP, aflat in opozitie), dupa alegerile din septembrie 2009. "Intr-o coalitie cu FDP, ar fi de exemplu mai usor sa scadem impozitele", a spus ea, citata de Welt am Sonntag.

Social-democratii sunt creditati cu 25% din intentiile de vot, fata de 39% conservatorii din Uniunea Crestin-Democrat si Uniunea Crestin-Sociala, potrivit unui sondaj al Politbarometer dat publicitatii vineri. FDP este creditat cu 11% din intentiile de vot.