Papa Benedict al XVI-lea a fost primul care a prezis criza ce afecteaza in prezent sistemul financiar global, a declarat ministrul italian de finante, Giulio Tremonti, citand "o profetie" facuta de Suveranul Pontif in anii in care era cardinal.

Bloomberg transmite ca, in timpul unui discurs tinut la Universitatea Cattolica din Milano, Tremonti a declarat ca "prezicerea potrivit careia o economie nedisciplinata se va prabusi din cauza propriilor sale reguli" poate fi gasita intr-un articol scris de Cardinalul Joseph Ratzinger in 1985.

In articolul intitulat "Economia de piata si etica", viitorul Suveran Pontif a scris ca "un declin in principiile etice poate face ca, in realitate, legile pietei sa se prabuseasca".

Cardinalul Ratzinger a fost ales Papa in aprilie 2005.

Intr-un discurs tinut in urma cu o luna, Papa Benedict a declarat ca "disparitia banilor nu inseamna nimic" si ca "singura realitate solida este aceea a cuvantului lui Dumnezeu". Publicatia oficiala a Vaticanului, l'Osservatore Romano, a criticat, la randul sau, modelul pietei libere pentru ca "a crescut prea mult si gresit in ultimele doua decenii".