O declaratie facuta de ministrul polonez de externe la adresa presedintelui ales al Statelor Unite, Barack Obama, a provocat controverse la Varsovia si ar putea sa tensioneze relatiile dintre statul european si aliatul sau american, sutine The Telegraph.

Potrivit informatiilor, seful diplomatiei de la Varsovia, Radek Sikorski, ar fi sugerat ca bunicul kenyan al lui Obama ar fi fost canibal. "N-ai auzit ca Obama ar putea avea o legatura cu Polonia? Bunicul sau a mancat un misionar polonez", ar fi spus Sidorski, potrivit declaratiilor postate pe blogul sau de un politician de opozitie, Ryszard Czarnecki.

Un purtator de cuvant al MAE polonez a recunoscut ca seful diplomatiei ar fi facut aceasta remarca, insa a negat faptul ca Sidorski ar fi intentionat sa-l insulte pe politicianul american.

"Ministrul Sikorski nu a facut o gluma rasista. El nu a facut decat sa ofere un exemplu despre glumele rasiste si inspide ce-l au ca personaj pe presedintele ales al SUA", a declarat Piotr Paszkowski, purtator de cuvant al Ministerului polonez de Externe.

Premierul Donald Tusk nu a comentat incidentul, insa politicienii de opozitie de la Varsovia au solicitat declansarea unei anchete care sa stabileasca daca Sikorski a incalcat vreo lege antirasista.

Radek Sikorski este considerat un politician cu vederi pro-americane, fiind educat la Oxford si locuind o perioada in Statele Unite.