Dreptul de a muri nu exista, subliniaza Vaticanul, prin vocea ministrului sanatatii, monseniorul Javier Lozano Barragan, care a condamnat ferm o decizie a justitiei italiene ce deschide calea opririi aparatelor medicale care tin in viata o femei aflata in coma din 1992.

"Nu exista dreptul de a muri, viata este sfanta", afirma Javier Lozano Barragan, intr-un articol publicat de La Stampa si citat de AFP.

"A opri furnizarea de hrana si alimente in cazul Eluanei este sinonim cu a comite o crima, inseamna sa o lasi sa moara de foame si de sete, sa o condamni la un sfarsit monstruos", considera cardinalul Barragan.

Curtea de casatie a inlaturat joi ultimul obstacol juridic in oprirea alimentarii cu apa si hrana a lui Eluana Englaro, in varsta de 37 de ani, care a intrat in coma in urma unui accident de masina. Tatal acesteia solicita, de mai multi ani, ca fiica sa sa nu mai fie mentinuta artificial in viata, considerand ca Eluana nu ar fi dorit niciodata acest lucru.

"Primul lucru la care m-am gandit a fost 'Eluana, am reusit'", a declarat tatal acesteia, dupa decizia curtii de justitie.

"Am cerut sa ni se faca dreptate si magistratii ne-au facut dreptate. Au incercat se se puna in locul ei, sa-i inteleaga ideile, forta sa, libertatea si actuala sa stare vegetativa ireversibila, in conditiile in care medicina poate sa impinga la extrem alimentatia fortata si terapia, chiar si cand ele nu mai servesc la nimic", a afirmat el.

Cardinal Barragan considera insa ca "starea vegetativa reprezinta un termen care se refera la plante, si nu la fiintele umane (...) Doar o planta poate fi taiata, nu si o fiinta umana".