Noul primar de dreapta al Ierusalimului, omul de afaceri Nir Barkat, vrea sa ridice orasul sfant la statutul de metropola mondiala, consolidand in acelasi timp statutul acestuia de capitala "idivizibila" a Israelului. Barkat, in varsta de 49 de ani, fost parasutist, a obtinut 52% din voturi, fata de 43%, cat a obtinut principalul sau rival, rabinul ultra-ortodox Meir Poroush, potrivit rezultatelor oficiale publicate miercuri si citate de AFP.

Marele perdant: miliardarul ruso-israelian Arcadi Gaidamak, care nu a strans decat 3,6% din voturi, in ciuda eforturilor depuse - a cumparat si modernizat un spital din Ierusalim, a achizitionat clubul de fotbal Beitar si a finantat numeroase asociatii caritabile.

Lanterna rosie este Dan Biran, care nu a primit decat 1% din voturi, dupa ce a propus locuitorilor orasului - evrei, musulmani sau crestini - sa fumeze canabis pentru a-si rezolva problemele de viata.

Considerat drept cel mai sarac oras al Israelului, pe fondul nenumaratelor tensiuni laico-religioase, teatru al recentelor atentate comise de palestinieni, parasit de tineri, care prefera sa traiasca in Tel-Aviv, Ierusalim a trecut, pe rand, prin mainile unui primar de stanga - Teddy Kollek, a unuia de dreapta - Ehud Olmert, pentru a trece in tabara ultra-ortodocsilor, in ultimii cinci ani.

"Aceasta victorie este a tuturor celor care iubesc si pretuiesc incredibilul nostru oras, capitala eterna a poporului evreu", a spus Barkat, in momentul confirmarii victoriei sale.

"Aceasta victorie este atat a dreptei, cat si a stangii, atat a religiosilor, cat si a laicilor, a evreilor si a arabilor", a adaugat el.

Acest discurs nu poate trece insa in umbra linia dura a platformei propuse de noul primar, fondata pe respingerea oricarei concesiuni in favoarea palestinienilor asupra Ierusalimului de Est, ocupat si anexat de Israel in 1967.

Cei 250.000 de palestinieni care traiesc in Ierusalimul de Est - circa o treime din populatia orasului - au boicotat masiv alegerile municipale.

Barkat a fost, in trecut, membru al partidului centrist Kadima, condus de premierul Ehud Olmert, dar a demisionat pentru a protesta fata de ideea unei eventuale impartiri a orasului sfant cu palestinienii.

Pentru a castiga voturile populatiei evreiesti (circa 481.000 de locuitori), care voteaza, in general, cu dreapta, actualul primar a promis crearea de noi cartiere evreiesti in zona estica a orasului.