Barack Obama a facut un gest de curtoazie fata de presa si le-a multumit public jurnalistilor care l-au insotit in turneul sau electoral din Europa si Orientul Mijlociu pentru "amabilitatea" de care au dat dovada. Gestul lui Obama este cu atat mai neobisnuit, cu cat un intreg scandal s-a iscat pe acest subiect, dupa ce corespondentul publicatiei The New Yorker la Washington a fost eliminat din delegatia de presa.

"A fost o calatorie lunga si interesanta. Indiferent de rezultatul alegerilor, pot spune ca a fost o experienta extraordinara, la care voi ati fost martori", a spus senatorul de Illinois, multumind jurnalistilor si pentru solidaritatea de care au dat dovada dupa decesul bunicii lui.

In turneul sau din Europa si Orientul Mijlociu, Obama a fost urmarit de un 40 de jurnalisti, dispusi sa 'inregistreze' orice gafa a candidatului democrat. Printre cei care au calatorit cu avionul de campanie al lui Obama s-au numarat si starurile televiziunilor NBC, ABC si CBS - prezentatorii Brian Williams, Charles Gibson si Katie Kouric. Acestia si-au intrerupt programul obisnuit pentru a-l insoti pe Obama, negociind intre ei cine si cand ii poate lua un interviu „in deplasare”.

Aceasta desfasurare media nu a putut fi lipsita de controversele, astfel ca un intreg scandal s-a iscat dupa ce corespondentul publicatiei The New Yorker la Washington a fost eliminat din delegatia de presa. Motivul? Revista a publicat o caricatura care il infatisa pe Obama drept terorist. Echipa care se ocupa de campania lui Obama a declarat insa ca eliminarea jurnalistului din delegatie este motivata de locurile prea putine din avionul senatorului american.