"Am facut-o si pe asta: sambata, m-am dus in Wisconsin, sa fac voluntariat pentru campania lui Obama. (...) Am acceptat mai ales pentru ca individul ma inspira si pentru ca mi se pare de bun simt cam tot ce zice si sustine", scrie Ana Maria pe blogul sau. Tot catre Obama se indreapta si preferintele lui Flavius Terbea: "l-am considerat la inceput pe Obama un produs media, dar acum pot zice ca imi place de el", in timp ce Valy Cofaru se intreaba, pe Blogul Romanilor din SUA, "Cu cine sa votez, fratilor?". Pe de alta parte, Marius Mina il sustine pe blogul sau pe McCain: "Caracterul responsabil (...) il califica in ochii electoratului conservator si independent drept 'straight shooter'".

Pro-Obama

Ana Maria locuieste in Chicago, fieful lui Barack Obama, si povesteste ca s-a inscris ca voluntar in echipa acestuia inca din 10 februarie, ziua in care acesta si-a anuntat candidatura pentru Presedintia SUA. Toamna a fost chemata sa contribuie. "Mai de vreo luna si ceva, ma sunase cineva de la campania lor, sa ma intrebe daca nu vreau sa merg in Michigan, sa vorbesc cu emigranti “nedecisi”. Am acceptat. Numai ca, la cateva zile, McCain si-a retras tabara din Michigan, recunoscand asadar ca statul e pierdut, iar campania lui Obama si-a mutat fortele in Wisconsin. Si m-au sunat iarasi. De data asta urma sa merg la oameni la usa, sa-i intreb cu cine voteaza, de ce cu ala si nu cu astalalt etc".

Astfel ca, pe 25 octombrie a facut door-to-door campaign. O zi mai tarziu, ea scria pe blog: "Asa ca sambata dis-de-dimineata m-am dus in parcarea data ca punct de intalnire. Evident ca majoritatea erau genul “granola”/hippie, studenti, tipi ciudati, ceva tipe “yoga style”. De cum ajung, ma semnez pe lista si ma intreaba daca vreau sa fiu sofer sau pasager. Sofer, clar. Comanda la mine :). Adica nu crede cineva ca ma sui la ceva necunoscut in masina sa ma duca intr-un necunoscut si mai mare. Si asa ca mi se dau ca pasageri o tipa si un tip, Venus si Greg. Ii masor din cap pina in picioare, mi se par ok. Si off we go, spre Kenosha, Wisconsin. (...)

Personal, am batut la 40 si ceva de usi. Majoritatea inchise. Cam o treime mi-au deschis. Oameni din clasa foarte mijlocie spre mica, genul de soferi, tamplari sau sora medicala. Nimeni nu prea era interesat de discutii, nici aia deja hotarati, nici indecisii. Indiferent de raspuns, io tot le-am lasat tuturor o gramada de pliante foarte inteligent facute, in care se arata, pe puncte, unde si cu cat se deosebesc catindatii. Toate pliantele si numerele erau indreptate spre clasa mijlocie spre mica. Asa ca, in final, nu mi-a dat nimeni in cap, unii au fost foarte politicosi, unii foarte telegrafici. Una singura a zis ca cheama politia daca nu dispar urgent."

Trei zile mai tarziu, Ana Maria a votat cu Obama, iar acum asteapta mega-petrecerea pe care democratii o pregatesc in centrul orasului.

Flavius Terbea sta in statul Virginia si a ajuns sa devina sustinator al lui Barack Obama, dar sustine ca nesansa lui McCain este, in principal, ca-i urmeaza lui Bush si ca e batran. "Da, il consider pe McCain un politician mare, un adevarat erou si consider ca ghinionul lui a fost acelasi W care i-a limitat rau de tot sansele. Plus ca acum e cam batran si cand i-a fost vremea nu a reusit sa castige increderea republicanilor. De ce ar fi bun acum? Si daca ma apuc sa zic de Palin...mai bine tac...oricum mi-am ridicat in cap pe unii de la munca (deh, sudisti conservatori) cand le-am zic ca eu cred despre ea ca "she is dumb as a brick"... expresia asta am auzit-o eu la cineva... nu e a mea, dar e potrivita."

Nici despre Obama nu a avut, initial o parere prea buna, dar in cele din urma a fost cucerit: "chiar daca nu intentionam sa scriu vreodata despre politica - cel putin nu aici - ma mananca in buricele degetelor si vreau sa zic ca l-am considerat la inceput pe Obama un produs media, dar acum pot zice ca imi place de el si sper sa iasa Presedinte si sa reuseasca sa indrepte anomaliile administratiei W."

Nehotarat

Mai putin hotarat e Valy Cofaru, acum rezident in statul Colorado: "De pe piscurile muntilor Stancosi o voce nedumerita va intreaba si va roaga sa dati o mana de ajutor in luarea deciziei: Cu cine sa votez, fratilor?" El incearca unele concluzii trase dupa informatiile facute publice de mass media despre cei doi principali candidati: McCain sprijina politica lui Bush si si-a ales ca vicepresedinte o taranca din Alaska, in timp ce Obama e un orator care stie sa se faca placut si promite sprijin imigrantilor din SUA.

In comentariile din subsolul postarii sale, autorul textului spune ca are de ales intre doua rele, dar vrea sa o faca avand cat mai multe informatii despre candidati.

Pro-McCain

De cealalta parte a baricadei este Marius Mina, care are pe blog un banner de sprijin pentru McCain si spune despre Obama ca are un discurs "prelungit devenit, intre timp, partial desgustator pentru unii, plictisitor si incarcat de ipocrizie pentru altii. Aceleasi "antichitati", nimic senzational in baile de multime ale "Agentului Schimbarii" care pina nu de mult aclamau pina la lesin fiecare mesaj transmis telepatic maselor de manevra democrate. (...) Obama declara saptamana trecuta ca respecta "drepturile si libertatile civile" dar a votat fara sa stea pe ganduri prelungirea "Patriot Act", o lege care ingradeste grav aceste drepturi. Promite masuri de politica non agresiva, dubland bugetului Pentagonului, iar in problema Israelului promite ca va face tot ce-i sta in putere pentru a apara aceasta tara de "teroristi" ignorand total drama si suferintele Palestinienilor. Atitudinea si luarile publice de pozitie ale lui Obama ii contrazic flagrant vointa de "schimbare"."

In ceea ce-l priveste pe preferatul sau, Mina spune: " Caracterul responsabil al lui John McCain il califica in ochii electoratului conservator si independent drept "straight shooter", omul care spune exact ce gandeste si face exact ceea ce ce spune. McCain militeaza pentru iesirea din IRAQ cu fruntea sus, evitarea unei retrageri in plin conflict ceea ce ar injosi SUA. El nu este expert in economie, sutinatorii acestuia stiu exact la ce se asteapta votand pentru batranul Maverick, Senator de Arizona."