Alegatorii din Statele Unite sunt chemati marti la urne nu doar pentru a alege viitorul presedinte al Statelor Unite sau membrii Camerei Reprezentantilor si Senatului. Pe buletinele de vot vor exista si initiative sau propuneri la care alegatorii sunt invitati sa raspunda. Principalele initiative sunt legate de interzicerea casatoriilor intre homosexuali, legalizarea marijuanei, restrangerea dreptului de avort sau conditii mai bune de viata pentru animale.

Analistii sunt de parere ca numarul masiv de initative (153 in 36 de state), multe dintre ele controversate, ar putea aduce un numar mai mare de alegatori la urne. De asemenea, e important faptul ca numarul initativelor cu caracter social este mai mare in acest an decat la alegerile trecute, iar daca vor fi votate ar putea influenta campaniile electorale viitoare in alte state. "Daca voturile alegatorilor reflecta un sprijin mai important pentru o initiativa decat se astepta, legiuitorii din alt stat ar putea sa promoveze activ o legislatie similara iar activistii ar putea incepe sa lucreze pe marginea problemei respective", a declarat John Matsusaka, presedintele Initiative & Referendum Institute de la University of Southern California.

Cele mai multe dintre initiative sunt in Colorado (14), California si Oregon (12), iar intre cele 153 de chestiuni aflate pe buletinele de vot se afla 59 de initiative, 2 referendumuri, 84 de masuri legislative si 3 voturi legate de conventii constitutionale.

Iata cateva dintre initiativele aflate marti pe buletinele de vot din 36 de state:

  • California - 20% din energia utilizata de consumatori ar trebui sa fie asigurata din surse alternative, pana in 2010. O initativa similara, insa mai redusa ca amploare, se afla pe buletinele de vot din Missouri.
  • California - Un amendament constitutional care obliga ca animalele de la ferma sa aiba un spatiu de locuit asigurat. In Alaska, alegatorii sunt chemati sa aprobe interzicerea vanatorii aeriene a ursilor si a lupilor.
  • Colorado - Definirea termenului de persoana sa fie extinsa pana la momentul conceptiei, lucru care va face ca avorturile si unele pilule anticonceptionale sa devina ilegale. Masuri care vizeaza interzicerea avortului se afla si pe buletine de vot din California si Dakota de Sud.
  • Florida - Casatoriile intre persoanele de acelasi sex ar urma sa fie interzise. Initiative similare sunt vizate in California si Arizona.
  • Massachussets - Cetatenii nu vor mai fi nevoiti sa plateasca taxa pe venit in acest stat.
  • Michigan - Se solicita legalizarea marijuanei utilizata in scopuri medicale.
  • Nebraska - Angajarea in slujbe guvernamentale sau admiterea la liceele de stat pe baza rasei, sexului sau etnicitatii va deveni ilegala. O masura similara va fi pe buletine de vot din Colorado.
  • Oklahoma - Veteranii de razboi raniti nu vor mai plati taxa pe proprietate.
  • Oregon - Salariile profesorilor vor fi determinate de performantele elevilor si nu de vechimea in munca.
  • Washington - O campanie condusa de fostul guvernator Booth Gardner, care sufera de Parkinson, a reusit sa impuna pe buletinele de vot o initiativa care prevede dreptul unei persoane cu o boala incurabila sa se sinucida cu ajutorul unui doctor.