Analisti americani sustin ca democratul Barack Obama va castiga alegerile pentru Casa Alba, devenind astfel primul presedinte afro-american din istoria Statelor Unite. Majoritatea comentatorilor afirma ca democratul va obtine peste 300 de voturi electorale, ceea ce reprezinta un numar suficient pentru a fi ales presedinte. Prognozele analistilor de peste Ocean au fost facute in contextul in care, cu mai putin de doua zile inainte de Election Day, Obama isi mentine avasul in fata lui McCain in sondajele de opinie.

Analistii intervievati de CNN si ABC au oferit urmatoarele cifre pentru alegerile de marti:

  • James Carville, strateg democrat, unul dintre principalii colaboratori ai fostului presedinte Bill Clinton: Barack Obama va castiga 365 de voturi electorale; in plus, democratii vor castiga noua locuri in Senat si 27 in Camera Reprezentantilor.
  • Leslie Sanchez, stratega republicana, apropiata de Administratia Bush: Daca McCain se afla la patru puncte in spatele lui Obama, exista sanse ca republicanul sa castige alegerile.
  • Paul Begala, liberal, fost consilier al lui Bill Clinton: Obama va obtine cel putin 325 de voturi electorale, iar democratii vor castiga 7 sau 8 scaune in Senat.
  • Alex Castellanos, consultant republican, fost membru al echipei de campanie a lui Mitt Romney: Obama va castiga 318 voturi electorale, obtinand victoria in Florida, Pennsylvania, Virginia, Colorado, New Mexico si Nevada. McCain va castiga Ohio si North Carolina.
  • Ed Rollins, strateg republican: Obama va fi ales cu 352 de voturi electorale, adjudecandu-si Florida, Carolina de Nord si Ohio.
  • Mark Halperin, Time Magazine: Democratul va obtine 349 de voturi electorale.
  • Matthew Dowd, fost strateg republican: Obama va obtine cel putin 338 de voturi electorale.
  • George Stephanopoulos, fostul director de comunicare al presedintelui Clinton: Obama va obtine 353 de voturi electorale.

Pentru a castiga alegerile prezidentiale, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale din totalul de 538.

Pe ultima suta de metri

Obama si McCain si-au continuat campania duminica, fiecare atacandu-si oponentul. Democratul s-a aflat in Ohio, unde l-a criticat pe senatorul de Arizona dupa ce acesta a primit sustinerea oficiala a vicepresedintelui Dick Cheney. "McCain a castigat acest sprijin dupa ce a sustinut politicile sociale si economice gresite ale Administratiei Bush", a declarat Obama. In plus, tabara democrata a lansat un nou videoclip ce ii critica pe McCain si Palin prin prisma sustinerii oferite de Cheney.

De altfel, Barack Obama a cautat in ultimele zile sa-l asocieze pe McCain cu liderii actualei Administratii, promitand americanilor ca, prin contrast, el va aduce "o noua politica pentru un nou timp".

In Cleveland, Obama a vorbit in fata a peste 80.000 de suporteri, iar langa el s-a aflat rocker-ul Bruce Springsteen.

John McCain s-a aflat duminica in Pennsylvania, New Hamshire si Florida, unde a participat la primul sau miting electoral desfasurat la miezul noptii. Republicanul a atacat patriotismul lui Obama, cautand sa-i convinga pe alegatori ca democratul nu este pregatit sa devina comandant suprem, intr-un moment in care SUA sunt angajate pe teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. "Niciodata tara mea nu a trebuit sa-mi dovedeasca nimic. Am avut mereu incredere in ea si am avut umilinta si onoarea de a o sluji", a declarat McCain, care a fost prizonier de razboi in Vietnam pentru cinci ani.

"Obama este alegerea gresita pentru o lume periculoasa in care milioane de vieti se afla la rascruce", a declarat McCain.

Tabara republicana a anuntat ca McCain va vizita luni sapte state (Florida, Virginia, Pennsylvania, Indiana, New Mexico, Nevada si Arizona), in timp ce democratul se va deplasa in Florida, North Carolina si Virginia, pentru a merge apoi la Chicago, pentru Ziua Alegerilor.

Obama isi mentine avansul in sondaje

Sondajele de opinie date publicitatii duminica indica faptul ca Barack Obama isi mentine avansul in fata lui McCain. Principala preocupare a celor doi candidati pare sa fie aceea de a-i convinge pe oameni sa mearga la vot. Peste 27 de milioane de americani au votat deja pentru noul presedinte, iar numarul alegatorilor democrati l-a depasit pe cel al republicanilor.

Iata cum arata cifrele:

CBS/NYTObama 54%McCain 41%

CNNObama 51%McCain 43%

GallupObama 50%McCain 43%

RasmussenObama 51%McCain 46%

Zogby Obama 49.5% McCain 43.8%

AP/Yahoo NewsObama 51%McCain 43%