Premierul Ferenc Gyurcsany a avertizat populatia ca Ungaria va trebui sa faca economii pentru a iesi din criza cu care se confrunta, dupa ce tara sa a primit un imprumut de 20 de miliarde de euro de la institutiile financiare internationale, anunta AFP.

"Stiu foarte bine ca functionarii ar merita o crestere a salariilor de 30 sau 50%. Este adevarat ca invatatorii, politistii, infirmierele castiga putin. Dar (...) nu putem plati mai mult decat colectam din impozite si este total interzis, mai ales in circumstantele actuale, sa finantam din credite cresterea salariilor", subliniaza Ferenc Gyurcsany, intr-un articol intitulat "Fiecare va fi atins de criza", publicat miercuri pe blogul lui.

Seful Guvernului de la Budapesta a avertizat ca, desi pericolul iminent s-a indepartat, Ungaria trebuie, de acum incolo, sa faca fata gestionarii "crizei economice".

Gyurcsany apreciaza insa ca, gratie ajutorului international, Ungaria va putea, "in timp, sa intoarca pagina primului capitol al crizei financiare".

In cursul zilei de marti, premierul ungar a anuntat ca va propune o inghetare a salariilor pentru functionarii publici, precum si eliminarea bonusurilor anuale ale directorilor de institutii publice. Autoritatile de la Budapesta au in vedere si o reforma fiscala.