Un trecut comunist comun, o apartenenta noua la UE si o istorie a relatiilor bilaterale fara probleme fac ca Romania si Cehia sa aiba o serie de afinitati si interese comune. Daca Romania ar prelua presedintia UE in locul Cehiei, la 1 ianuarie 2009, ar avea aceleasi obiective, a spus, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ambasadorul ceh Petr Dokladal. Romania are insa o problema si o mare responsabilitate: politizarea justitiei e problema, iar o lupta anticoruptie de succes este responsabilitatea. De imaginea si performanta noilor tari membre depinde o noua extindere.

Informatia pe scurt:

  • In Romania, politizarea justitiei este prea mare. Romania trebuie sa faca progrese in lupta anticoruptie, pentru ca imaginea noilor state membre conteaza in decizia pentru extinderi ulterioare ale UE.
  • Romania poate sustine presedintia ceha a UE, care incepe in ianuarie 2009, in politica de vecinatate in spatiul estic si printr-o abordare comuna a politicii energetice.
  • Presedintia ceha a UE doreste sa ajute apropierea Republicii Moldova de UE printr-un acord de asociere UE-Republica Moldova favorabil Chisinaului.

Reporter: Romania si Cehia au un trecut comunist comun, iar acum sunt noi tari ale Uniunii Europene. Ce similitudini si afinitati sunt intre cele doua tari?

Petr Dokladal: Noi am simtit fata de Romania simpatii chiar mai devreme de comunism. De fapt, inca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial am fost membrii aceleiasi aliante, mica antanta, am avut un dialog foarte bun intre presedinti, regi si ministri de externe. Chiar am avut si frontiera comuna.

In timpul comunismului veneau in Romania poate chiar sute de mii de turisti cehi, la Marea Neagra si la munte. Muntii sunt foarte cautati si astazi de cehi.

Generatia mea isi aminteste intotdeauna anul 1968, cand Romania nu a participat la invazia in Republica Cehoslovaca. O multime de cehi care au fost atunci in concediu in Romania nu au plecat inapoi imediat dupa invazie, ci au ramans aici si cetatenii romani i-au ajutat, le-au oferit gazduire, s-au purtat foarte bine cu ei. Acestea sunt lucrurile ce nu trebuie uitate.

Si noi in 1989 am simpatizat foarte mult cu revolutia dvs, ne-am straduit sa va ajutam prin a trimite lucruri necesare in primele zile dupa revolutie, imbracaminte, alimente.

In Romania exista 418 companii cu capital ceh, suma totala a capitalului subscris fiind de 113.461.900 euro. Investitorii cehi sunt in continuare interesati de domeniul financiar, aviatie, agricultura, industrie alimentara, energie.

Relatiile dintre noi au fost intotdeauna apropiate poate si din cauza ca avem mentalitate apropiata, istorie apropiata si destin asemanator, pentru ca intotdeauna am trait in prejma vecinilor mari si trebuie ca in astfel de situatii sa ne gasim aliati.

Reporter: Spuneti ca avem mentalitate apropiata, dar ma gandesc ca noi am fost si suntem mult in urma Cehiei in a ne rezolva trecutul. Cehia a fost campioana Europei de Est in privinta lustratiei, a inceput-o imediat dupa 1990, in timp ce noi am fost intarziati. Cum percepeti ca se desfasoara acest fenomen in Romania?

Petr Dokladal: Eu personal cred ca aceste lucruri reies din rezultatul ultimilor ani de comunism din Romania, anii '80, cand forma comunismului a fost alta decat in Cehoslovacia.

La noi deja regimul fusese afectat de eroziune, in timp ce in Romania a fost dur pana in ultimele clipe. La noi am avut imediat dupa revolutie reprezentarea politica de asa natura incat a fost in stare sa impuna lustratia. Pentru ca prima lege a lustratiei a fost adoptata in 1991.

Dar nici eu nu pot spune ca am fi rezolvat cu totul trecutul. Insa am ajuns mai departe in ceea ce priveste rezolvarea lui. Nu stiu situatia exacta din Romania, nu cunosc raspunsul, nu cunosc realitatea atat de bine. Dar pot sa spun ca, intr-adevar, intreaga transformare a fost la noi mult mai rapida, in toate aspectele: politic, economic, social, cultural.

Reporter: De ce credeti ca a fost posibila o transformare mai rapida?

Petr Dokladal: Printre altele si prin faptul ca tara a fost mai dezvoltata. Noi, inaintea celui de-al doilea razboi mondial, am facut parte din primele 10 tari europene in privinta dezvoltarii economice, am avut traditii democratice indelungate puternice. Cred ca si primavara de la Praga din anul '68 si-a jucat rolul in acesta privinta si o intreaga generatie a fost influentata de acest eveniment.

Exista si alti factori: am avut o pozitie geopolitica mai buna, mai apropiata de Austria, Germania, infrastructura mai simpla, deci exista si factori obiectivi.

Reporter: Vorbeati de un punct comun al Romaniei si Cehiei: vecinatatea cu mari puteri. o mare putere, Rusia, este critica la adresa noastra pentru doua aspecte militare: noi suntem criticati pentru bazele americane, Cehia pentru instalarea scutului antiracheta. Cum trebuie facut fata criticilor ruse?

Petr Dokladal: La noi inca nu a fost luata decizia definitiva in privinta scutului antiracheta. Sigur va mai urma o lupta in interiorul vietii politice, intre partide. Eu cred ca intr-adevar e problema noastra interna, trebuie sa ne dam seama cine sunt aliatii, cine e de partea noastra si nu trebuie sa ii lasam pe altii sa se amestece in treburile noastre interne. In plus, incercam sa explicam rusilor ca scutul nu e impotriva lor si sper ca se va gasi un mecanism de incredere reciproca intre noi.

Volumul schimburilor comerciale dintre Cheia si Romania a fost in perioada ianuarie-august 2008 de 1,2 miliarde de euro. Exporturile cehe au fost de aproximativ 1 miliard de euro, in timp ce exporturile romanesti de 291 de milioane de euro.

In Romania, politizarea justitiei este prea mare

Reporter: Ati fost printre ambasadorii tarilor UE care au mers in Parlament in vara, pentru a va exprima ingrijorarea privind interferenta politicului in justitie. Cum percepeti lupta anticoruptie in Romania, din iulie pana acum?

Petr Dokladal: Eu cred ca este problema fiecarei tari ce cadru institutional isi va crea, ca nici nu este important cate institutii exista, pentru ca fiecare tara are alt model. Dar mai cred ca important este ca judecatorii sa poarte raspunderea fata de intreaga societate, tocmai pentru respectarea dreptului, tocmai pentru posibilitatea de a beneficia de dreptul corespunzator aplicat. Vad progrese, dar in Romania politizarea justitiei este prea mare. Este foarte stranie situatia.

Urmaresc toate rapoartele Comisiei Europene si as vrea ca ele sa fie din ce in ce mai bune, pentru ca este si in interesul nostru ca Romania sa avanseze in lupta anticoruptie. Pentru ca va contribui la noua extindere a UE. In aceasta privinta ne va ajuta cel mai mult imaginea noilor tari ale UE.

Reporter: Intotdeauna in exprimarea ingrijorarii sunt mai vocale tari precum Marea Britanie, Germania, Olanda, nu noile state membre, care sa aduca argumentul pe care tocmai l-ati prezentat.

Petr Dokladal: Si pe noi ne intereseaza lupta anticoruptie. Anul viitor, in prima parte, vom detine presedintia UE si bineinteles ca ne va parea foarte bine daca in aceasta perioada nu vor avea loc probleme, sa fie respectata procedura legala. Noi poate nu suntem atat de critici ca celelalte tari, poate ca avem lipsuri si noi si nu ar fi corect. Nu cu totul corect.

Presedintia ceha a UE mizeaza pe un sprijin consistent al Romaniei

Reporter: Anul viitor, Cehia isi va asuma un rol foarte important in UE: va detine presedintia in prima parte a lui 2009. Presedintiile noilor tari sunt privite ca presedintii mai slabe. Care vor fi obiectivele Cehiei si cum isi propune sa demonstreze ca noile tari nu sunt slabe?

Petr Dokladal: Deviza presedintiei cehe va fi "Europa fara bariere". Noi dorim ca toate cele 27 de tari membre sa beneficieze de toate cele 4 libertati fundamentale pe care s-a bazat UE: circulatia libera a persoanelor, serviciilor, marfurilor si a capitalului.

Dorim sa se puna accent mai mare pe politici noi ale Uniunii, mai ales in sprijinul cercetarii stiintifice si inovatiei, pentru ca Europa sa fie competititva.

Al doilea obiectiv este sa ne concentram asupra problemelor energetice, ca aprovizionarea cu energie sa fie sigura si sa fim independenti.

Reporter: Cum putem avea o politica energetica comuna cand Germania rupe coeziunea europeana printr-o relatie privilegiata cu Rusia?

Petr Dokladal: Trebuie ca toate statele membre sa vorbim acelasi limbaj cu Rusia. Rusia este si ramane cel mai important partener in acest sens al Europei, dar va trebui sa cautam si alte surse. Trebuie sa vedem cu alti ochi energia nucleara, sa folosim capacitatile de energie regenerabila si sa cautam si surse alternative.

Al treilea obiectiv e ca Europa sa fie deschisa in ceea ce priveste extinderea UE, mai ales spre Balcanii de Est si de Vest.

Trebuie sa va spun ca sunt convins ca majoritatea obiectivelor, daca presedintia ar fi detinuta de Romania, ar fi identice.

Cehia sustine o apropiere a Republicii Moldova de UE

Reporter: Romania sustine includerea in pachetul Balcanilor de Vest si a Republicii Moldova. Cehia este de acord si cu aceasta viziune?

Petr Dokladal: Eu personal inteleg acest lucru. Noi cautam sa ajutam Republica Moldova sa se apropie de UE in baza unui acord foarte favorabil pentru ea. Insa cel mai mult va depinde de Republica Moldova. Dintre cele patru libertati enumerate, ar trebui sa ne concentram asupra comertului liber si asupra simplificarii obtinerii vizelor. Sigur, in timpul presedintiei Republicii Cehe vom incepe negocierile privind un nou acord intre UE si Republica Moldova.

Reporter: In ce domenii vedeti o buna colaborare intre Romania si Republica Ceha, in sprijinul obiectivelor presedintiei UE detinuta de aceasta? Cum poate Romania sa sustina obiectivele cehe?

Petr Dokladal: Cred ca in expertiza dimensiunii de est a politicii de vecinatate, pentru ca dvs. aveti si o alta perspectiva si sensibilitate fata de aceasta arie geopolitica.

Si, de asemenea, am aprecia foarte mult sprijinul pentru viziunea noastra asupra politicii energetice in viitor. As spune ca in aceste doua domenii vad cel mai puternic sprijin al Romaniei.

CEZ, compania energetica ceha, investeste 1,1 miliarde de euro intr-un proiect din Dobrogea si sute de milioane in unul la Galati. CEZ si-a manifestat interesul in investitii in reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

De exemplu, acum exista discutii despre liberalizarea pietei cu permise de emisii de CO2 si cred ca noi trebuie sa le explicam partenerilor nostri din occident ca noi am trecut printr-o perioada foarte dificila si ca, pentru a nu opri dezvoltarea economica, vom avea nevoie de o amanare sau compensare. Adica sa obtinem din partea lor o abordare mai flexibila.

Reporter: Cehia nu va avea o presedintie usoara: nu avem un tratat european, Republica Ceha insasi nu l-a ratificat, dar vom avea alegeri europene. Cum veti face fata acestor provocari, in contextul unui euroscepticism accentuat al clasei politice cehe?

Petr Dokladal: Noi speram ca si Republica Ceha va ratifica Tratatul de la Lisabona, eu personal sunt optimist. Insa presedintia noastra se va derula in conformitate cu Tratatul de la Nisa, pe care va trebui sa incepem sa-l aplicam. Exista acolo o multime de probleme asupra carora inca planeaza semne de intrebare, de exemplu reducerea numarului de comisari europeni. Asa ca si din punct de vedere al administrarii ne asteapta multe probleme.

Noi deja incepem sa discutam cu francezii si suedezii (n.r. Suedia va prelua presedintia UE in a doua parte a anului 2009) si incepe sa se contureze o viziune cum ar trebui sa arate aceasta problema. Trebuie sa ne tineti pumnii si noi trebuie sa depunem eforturi.