Un sondaj la nivel global realizat de Foreign Policy si Gallup dezvaluie faptul ca Barack Obama, candidatul democratilor pentru Casa Alba, este preferat republicanului John McCain de catre cetetanii din 70 de tari. Kenya este tara care ii ofera cel mai mare sprijin candidatului democrat (diferenta intre cei care il prefera pe Obama lui McCain este de 86%), in timp ce in Georgia si Filipine, procentul celor care il prefera pe republican in fata democratului este de 8%, cel mai mare inregistrat de senatorul de Arizona intr-una din tarile chestionate.

Sondajul a fost realizat in 70 de tari, in perioada mai-septembrie 2008, reprezentand aproape jumatate din populatia globului.

Gallup si FP au solicitat intervievatilor sa raspunda la doua intrebari: "Which candidate would you personally rather see elected president of the United States" si "Do you think who's elected president makes a difference to your country or not?"

Dintre cei chestionati, 30% au raspuns ca ar prefera sa-l vada pe Barack Obama ales presedinte al Statelor Unite la alegerile din 4 noiembrie, in timp ce doar 8% il doresc ca lider al Americii pe John McCain. In acelasi timp, 62% dintre cei intervievati nu au avut o opinie la aceasta intrebare.

Pe de alta parte, 31% dintre respondenti cred ca rezultatul alegerilor va avea un impact asupra tarilor lor, in timp ce 21% au declarat ca nu sunt de parere ca viitorul presedinte al SUA va influenta evolutia tarii lor. Aproape 49% dintre cei intervievati nu au raspuns la aceasta intrebare.

Dintre europeni, olandezii (74%), norvegienii (71%) si danezii (69%) sunt cei care si-au exprimat cel mai mare suport pentru democratul Obama. In Georgia si Filipine, procentul celor care il sustin pe McCain (23%, respectiv 28%) este mai mare cu 8% fata de cei care il sprijina pe Obama (15%, respectiv 20%), cea mai mare diferenta inregistrata de republican in acest sondaj.

Topul primelor 10 tari pro-Obama*: Kenya, Uganda, Etiopia, Tanzania, Mauritania, Olanda, Danemarca, Franta, Norvegia si Belgia.

Topul primelor 10 tari pro-McCain*: Georgia, Filipine, Cambodgia, Laos, Lituania, Pakistan, India, Estonia, Letonia si Salvador.

*Topul este realizat in functie de diferentele inregistrate intre procentele sustinatorilor celor doi candidati in tara respectiva.