Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, inaintea plecarii la Bruxelles, la Consiliul European, ca Romania va respinge energic orice incercare de creare a unei Autoritari Unice de Supraveghere a Bancilor, la nivel european, BNR fiind responsabila pentru sistemul national bancar, relateaza Mediafax.

Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se intrunesc la Bruxelles in Consiliul European de toamna, discutiile urmad sa fie dominate de actuala criza financiara. Masurile avute in vedere pentru a contracara instabilitatea preturilor la produsele petroliere, protejarea categoriilor sociale vulnerabile, securitatea energetica - sunt cateva dintre chestiunile care vor fi discutate. Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la Aeroportul Otopeni, ca la nivelul statelor UE exista propunerea privind crerea unui sistem de Autoritate Unica de supraveghere a Bancilor, la nivel european.

"Romania va respinge energic orice incercare de creare a unei astfel de autoritati la nivel European", a precizat seful statului, adaugand ca, potrivit Constitutiei si legilor tarii, Banca Nationala a Romaniei este "institutia responsabila de sistemul bancar national".

"Nu avem nevoie de un tutore din acest punct de vedere", a spus Traian Basescu.

Seful statului a aratat ca Romania va sustine in cadrul Consiliului de la Bruxelles "imbunatatirea suravegherii financiare la nivelul UE".

"Punctul nostru de vedere este ca se pot injecta bani publici in sistemul bancar si costurile sunt enorme pentru statele care au probleme, dar asta nu inseamna ca sunt create conditiile de crestere economica a acestor state", a mentionat Basescu, precizand ca o astfel de crestere economica are loc pe baza unui proces amplu de restructurare.

"Nu avem solutii aici, dar vom atrage atentia asupra necesitatii unei analize privind trecerea la stat a unui mare numar de banci, o adevarata nationalizare a bancilor, intr-un sistem comercial si legal. Nu este o acuza, dar avem experienta sistemelor bancare gestionate de stat, iar performantele lor sunt destul de scazute", a mai spus Basescu.

Pe agenda reuniunii figureaza si domeniul energiei, cu dezbateri referitoare la pachetul legislativ "Energie, schimbari climatice".

"Este timpul ca la nivelul UE sa se semneze acordurile pentru realizarea acestui proiect si vom insista pe necesitatea ca in politica energetica, Uniunea sa vorbeasca pe o singura voce, pentru ca o fragmentare a pozitiei UE prin realizarea de acorduri bilaterale excesive slabeste capacitatea UE de a negocia cu principalii furnizori, cantitatile si preturile de achizitie", a spus Basescu, referindu-se la impulsionarea proiectului Nabucco.

Situatia Republicii Moldova va fi prezenta, de asemenea, pe agenda Consiliului, fiind asteptat un mesaj de consolidare a relatiilor cu Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste migratia, sefii de stat si de guvern se vor pronunta asupra pachetului european pentru migratie si azil, dand un nou impuls demersului de creare a unei politici comune in acest domeniu.