Un influent teolog din Qatar, Yusuf al-Qaradawi, a facut apel duminica la lumea musulmana sa profite de actuala criza financiara internationala pentru construirea unui sistem economic conform preceptelor Islamului, relateaza AFP.

"Prabusirea sistemului capitalist construit pe hartii, si nu pe schimbul real al marfurilor pe piete, este dovada crizei pe care o traverseaza Occidentul si demonstreaza ca filosofia economica islamica rezista", a declarat teologul sunnit la Doha, in deschiderea unei conferinte dedicate Ierusalimului.

"Sistemul occidental se prabuseste iar noi avem o filosofie economica desavarsita, completata de forta noastra spirituala", a spus Yusuf al-Qaradawi.

"Toata bogatia este a noastra, petrolul apartine, aproape in totalitate, musulmanilor si dispunem de de o filosofie economica unica", a subliniat liderul religios.

El a cerut musulmanilor "sa profite de criza pentru a faca ca natiunea islamica sa triumfe, in conditie in care detinem toate mijloacele materiale si spirituale pentru a invinge".

Cea de a sasea conferinta internationala dedicata Ierusalimului si-a deschis lucrarile in prezenta a 300 de personalitati reprezentand organizatii, partide politice musulmane si crestine din diferite state.

Printre invitatii conferintei, organizata de Institutul international Al-Qods, figureaza seful Hamas in exil, Khaled Mechaal, Ali Akhbar Velayati, consilier al liderului spiritual iranian, Ali Khamenei, sau Boutheina Chaabane, consilier al presedintelui sirian.

Conferinta este dedicata masurilor de protectie a Ierusalimului si a locurilor sfinte amenintate, potrivit participantilor, de Israel.