Scriitorul francez Jean-Marie Gustave Le Clézio a castigat Premiul Nobel pentru literatura , a anuntat, joi, Comitetul Nobel din Suedia.

Nascut la 13 aprilie 1940, la Nisa, Gustave Le Clézio este castigator al Premiului Renaudot. El este autor a peste 30 de volume de schite, nuvele si traduceri. Intr-un sondaj de opinie realizat de revista Lire, in 1994, 13% dintre cei chestionati l-au considerat "cel mai mare scriitor de limba franceza" aflat in viata.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru literatura a fost acordat scriitoarei britanice Doris Lessing. Academia Regala din Suedia a apreciat lucrarile lui Lessing care descriu experienta feminina "cu scepticism, intensitate si putere vizionara".

"Author of new departures, poetic adventure and sensual ecstasy, explorer of a humanity beyond and below the reigning civilization".

Comitetul Nobel, despre Le Clezio

Premiile Nobel, create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (1867), au fost decernate pentru prima data in 1901.

Comitetul suedez a anuntat in aceasta saptamana castigatorii premiilor Nobel pentru medicina, fizica si chimie. In zilele urmatoare vor fi anuntati castigatorii pentru economie, cel mai asteptat moment fiind insa acela al anuntarii castigatorului premiului Nobel pentru Pace, in 10 octombrie.

Pe 10 decembrie, castigatorii premiilor Nobel din acest an vor primi din partea Comitetului Nobel o diploma, o medalie si un cec in valoare de un milion de euro.