Statul islandez a preluat controlul asupra bancii Kaupthing, cea mai mare institutie financiara a tarii, a anuntat joi Autoritatea financiara din Islanda (FME), citata de AFP.

"Autoritatea financiara islandeza, conform puterii acordate de parlament, a preluat controlul asupra bancii Kaupthing, pentru a mentine continuitatea operatiunilor bancare comerciale din Islanda", potrivit unui comunicat al Autoritatii financiare.

Odata cu aceasta nationalizare, cele trei mari banci islandeze, confruntate cu o grava criza financiara, au trect sub controlul statului.

Parlamentul islandez a adoptat luni, in procedura de urgenta, o lege care ofera puteri sporite guvernului condus de premierul Geir Haarde asupra sectorului financiar, in special in ceea ce priveste dreptul de a prelua controlul asupra bancilor aflate in dificultati.

Scopul aceste actiuni este de a garanta functionarea sistemului bancar intern, precizeaza FME, adaugand ca depozitele sunt garantate in totalitate.

Tranzactiile pe Bursa din Reykjavik, suspendate pana luni

Tranzactiile pe Bursa din Reykjavik au fost suspendate pana luni, a anuntat operatorul bursier OMX.

"Din cauza conditiilor neobisnuite cu care ne confruntam, OMX Islanda a decis joi sa suspende temporar tranzactiile, care vor fi reluate luni, 13 octombrie", precizeaza operatorul, intr-un comunicat.