Editorialistul conservator David Brooks a afirmat ca Sarah Palin "reprezinta un cancer mortal pentru Partidul Republican", la doar cateva zile dupa ce si-a exprimat indoiala ca aceasta este pregatita sa preia functia de vicepresedinte al Statelor Unite. Brooks scrie periodic articole de analiza pentru New York Times.

Analistul a laudat performanta lui Palin in timpul dezbaterii de saptamana trecuta cu democratul Joe Biden, numind-o un "talent politic innascut". Brooks a adaugat insa ca Pain "nu este deloc pregatita sa fie presedinte sau vicepresedinte al SUA". "Cu cat ii urmaresc mai mult pe politicieni, cu atat cred ca experienta conteaza. Conteaza sa detii abilitatea de a avea in minte un model pentru situatii pe care sa-l folosesti imediat, deoarece, atunci cand esti la putere, nu ai timp sa gandesti sau sa iei decizii".

Brooks a criticat-o pe Palin pentru "prejudecatile" sale, identice cu cele ale presedintelui George W. Bush, in ceea ce privesc "nu doar ideile liberale, ci ideile in ansamblu". Aceasta spre deosebire de fostul presedinte Ronald Reagan, care avea "o credinta imensa in puterea ideilor".

Pe de alta parte, David Brooks i-a laudat pe candidatii democrat si republican pentru Casa Alba, Barack Obams si John McCain, despre care a afirmat ca "sunt cei mai buni candidati pe care i-am avut de ceva vreme incoace". Analistul a prognozat, de asemenea, victoria lui Obama la alegerile din 4 noiembrie, chiar daca l-a numit "un senator foarte mediocru". Avantajul sau consta insa in faptul ca este inconjurat "de cei mai impresionanti oameni din Partidul Democrat din cate s-a vazut pana acuma", a adaugat Brooks.

David Brooks este unul dintre conservatorii care si-au exprimat recent nemultumirea legata de slabele performante ale guvernatorului de Alaska in interviurile acordate in ultimele saptamani. Bloggerii americani care urmaresc campania pentru Casa Alba sustin chiar ca strategi republicani, incluzandu-l pe Brooks, solicita retragerea lui Palin din campanie, deoarece entuziasmul produs dupa numirea sa nu a fost urmat de prestatii convingatoare in aparitiile publice. Lipsa de experienta a lui Palin ar putea sa afecteze negativ sansele lui McCain de a deveni presedinte al Statelor Unite, cred unii analisti conservatori.