Republicanii americani si blogurile conservatoare au criticat un clip postat pe site-ul YouTube in care elevi dintr-un liceu din Missouri, imbracati in haine paramilitare, "il glorifica" pe presedintele Barack Obama. Scandalul a izbucnit la doar cateva zile dupa aparitia unui clip ce infatiseaza un grup de copii cantand piese muzicale dedicate candidatului democrat la Casa Alba. Suporterii senatorului de Illinois au laudat initiativa, insa criticii au acuzat folosirea copiilor, cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, in scopuri electorale.

In noul videoclip, liceeii ce invata la Urban Community Leadership Academy in Kansas City (MO), imbracati in haine paramilitare, "ii multumesc" lui Obama deoarece "i-a inspirat" sa aleaga diferite profesii.

Bloggerii americani au afirmat ca liceenii par "sa participe la un adevarat ritual" ce aminteste de "copiii nord-coreeni care ii aduc omagiu Liderului Iubit" de la Phenian. In videoclip, copiii pot fi auziti strigand de mai multe ori "Yes We Can!", care este sloganul oficial de campanie al lui Barack Obama.

Conducerea scolii sustine ca videoclipul a fost filmat in anul 2007, imediat dupa ce Obama isi anuntase candidatura la presedintie. Cativa bloggeri afirma insa ca videoclipul a fost inregistrat in luna martie a acestui an si aduce aminte de "filmele de propaganda din dictaturile comuniste".

Saptamana trecuta, un videoclip ce infatiseaza un grup de copii cantand piese muzicale dedicate candidatului democrat la Casa Alba a provocat reactii controversate printre americani. Suporterii senatorului de Illinois au laudat initiativa, insa republicanii s-au grabit sa critice folosirea copiilor in scopuri electorale, acuzand "indoctrinarea" micutilor. Suporterii senatorului John McCain au postat pe YouTube clipuri omagiale care parodiaza clipul "Sing for Change", unele dintre ele avand inserate cantece patriotice si mobilizatoare.

Sub presiunea criticilor, echipa de campanie a lui Obama a sters cantecul de pe YouTube.

Republicanii si-au intetit atacurile

Voci din interiorul taberei republicane au afirmat ca echipa de campanie a lui John McCain a decis sa-si intensifice atacurile la adresa lui Barack Obama, cu mai putin de o luna inainte de alegerile pentru Casa Alba. Semnalul a fost dat de candidatul republican pentru functia de vicepresedinte al SUA, Sarah Palin, care l-a acuzat sambata pe Obama ca este prieten cu teroristii, facand referire la legatura dintre senatorul democrat si un fost militant impotriva razboiului din Vietnam, fondatorul grupului Weather Underground.

Palin a sustinut ca Obama a avut legaturi apropiate cu Bill Ayers, in varsta de 63 de ani. Grupul infiintat de Ayers este creditat ca fiind autorul mai multor atentate cu bombe, inclusiv asupra Pentagonului si a Capitoliului, in urma cu 40 de ani. Niciunul dintre atentate nu s-a soldat cu victime.

La randul sau, Comitetul National Republican a anuntat ca va depune doua reclamatii la Comisia Electorala Federala, prin care va solicita verificarea unor donatii in valoare de 450 de milioane de dolari pentru tabara lui Barack Obama. Republicanii sustin ca Obama a acceptat fonduri de la guverne si companii straine, care nu au dreptul, potrivit legii electorale americane, sa faca donatii.