Elvetianul Yves Rossy, supranumit Omul-racheta, a zburat vineri din Franta in Marea Britanie, folosind un aparat conceput de el insusi, transmite CNN. Zborul elvetianului, care a inceput la Calais si s-a sfarsit la Dover, a durat mai putin de 10 minute.

Rossy s-a lansat dintr-un avion, de la o inaltime de aproximativ 2.600 de metri si a parcurs distanta de 35 de kilometri intre Franta si Marea Britanie. El a aterizat in apropiere de stancile din Dover, pe malul britanic al Canalului Manecii.

Aventura lui Rossy a refacut astfel zborul francezului Louis Bleriot, care a traversat primul Canalul Manecii, cu avionul, in urma cu 99 de ani.

Prima incercare de traversare a Canalului Manecii a lui Rossy a trebuit amanata, joi, din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

Rossy a acumulat pana in prezent peste 30 de zboruri si a reusit sa atinga viteza de 300 de kilometri pe ora cu aparatul pe care l-a creat. Elvetianul utilizeaza o singura aripa, atasata de spatele sau si propulsata de un motor cu reactie. Aripa are aproximativ 55 de kilograme si cuprinde patru turbine simple cu reactie, pe baza de cherosen, care au rolul de a-l mentine pe Rossy in aer. Pentru a rezista fortelor de deplasare mari, elvetianul, care s-a autointitulat Fusion-Man, foloseste un costum realizat dintr-un material special.