Israelul a luat in considerare "foarte serios" bombardarea, anul acesta, a instalatiilor nucleare ale Iranului, insa presedintele american George W. Bush a refuzat sa sustina atacul, sustine FoxNews, citand un articol din The Guardian.

Publicatia britanica sustine vineri ca problema a fost ridicata de premierul israelian in timpul unei intalniri cu liderul american, la 14 mai, la Ierusalim.

Surse diplomatice europene, preluate de The Guardian, au declarat ca Bush a refuzat sa sustina raidul de teama unor posibile represalii iraniene impotriva intereselor americane din Irak si Afganistan, dar si convins ca Israelul nu va reusi sa distruga complet instalatiile nucleare ale Teheranului.

Ziarul precizeaza ca, chiar in eventualitatea in care Israelul ar fi vrut sa atace Iranul fara aprobarea Statelor Unite, avioanele sale ar fi trebuit sa ajunga la tintele iraniene trecand peste spatiul aerian al Irakului, controlat de americani. Iranul ar fi presupus, in acest caz, ca Washingtonul a dat unda verde unui atac si ar fi putut recurge la represalii.

Israelul considera Iranul cea mai mare amenintare la adresa securitatii sale nationale, din cauza programului nuclear al Teheranului si a repetator amenintari ale liderilor iranieni legate de distrugerea statului evreu. Atat Israelul, cat si Statele Unite insa au declarat in repetate randuri ca sustin o solutie diplomatica. In acest an au fost publicate mai multe informatii care sugerau un atac iminent al Israelului impotriva Iranului, cu sau fara sprijin american.