Grupul celor 19 turisti rapiti luni a fost transferat joi, de catre rapitori, din Sudan in Libia, a declarat un inalt oficial sudanez, citat de AFP. Anterior, Guvernul de la Khartoum anuntase ca i-a localizat, marti, pe cei 19 ostatici si pe rapitorii lor, insa nu va declansa o operatiune de salvare care sa le puna viata in pericol. Ulterior, un oficial sudanez a afirmat ca fortele guvernamentale au incercuit regiunea unde se afla ostaticii. Printre cei rapiti se numara si o romanca de 33 de ani, care locuieste in Germania.

Fortele sudaneze au incercuit regiunea desertica din nordul tarii unde se afla cei 19 ostatici capturati in Egipt, a declarat directorul de protocol al ministerului sudanez al Afacerilor externe, Ali Yussuf.

El a adaugat ca o echipa de negociatori egipteni discuta in paralel eliberarea ostaticilor.

Yussuf a subliniat ca nu exista intentia de a lansa un atac asupra rapitorilor. El a afirmat ca Sudanul, care coordoneaza criza impreuna cu Egiptul, condamna orice luare de ostatici, pe care o considera drept un act terorism. Yussuf a mai spus ca rapitorii sunt de nationalitate egipteana.

In schimb, ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garrana, a calificat rapitorii drept banditi, fara a face vreo referire la nationalitatea acestora.

Firul evenimentelor

Marti, 23 septembrie

ora 15.30 MAE sudanez sustine ca a descoperit locul unde se afla ostaticii si rapitorii, insa nu va declansa o operatiune care sa pericliteze viata celor rapiti. Autoritatile de la Khartoum afirma ca cei rapiti sunt intr-o zona din Sudan aflata aproape de Egipt si Libia.

ora 13.20 Cairo a trimis o echipa de ofiteri de informatii in Sudan pentru a coordona eforturile de eliberare a celor rapiti.

ora 13.00 Reuters: Apelurile telefonice date de rapitori au fost initiate din Sudan.

ora 12.20 Rapitorii sustin ca ii vor ucide pe ostatici daca armata continua sa-i caute.

ora 11.00 Ministerul egiptean al Turismului sustine ca ostaticii sunt in stare buna.

ora 9.30 Purtatorul de cuvant al guvernului de la Cairo a anuntat ca negocierile pentru eliberarile turistilor continua, transmite Reuters. Potrivit unor surse egiptene, rapitorii ar cere o rascumparare de ordinul a milioane de euro.

Ora 1.00 Purtatorul de cuvant al Guvernului de la Cairo, citat de Reuters, declara ca negocierile pentru eliberarea turistilor straini sunt in desfasurare. Si Ministerul egiptean de Externe sustine ca informatiile privind eliberarea ostaticilor nu sunt fondate - relateaza France Pressse. Potrivit unor surse egiptene, rapitorii ar cere o rascumparare de ordinul a milioane de euro.

Luni, 22 septembrie

Ora 23.00Cele 19 persoane rapite in Egipt de un grup inarmat, au fost eliberate, a anuntat la New York ministrul Egiptean de externe Ahmed Aboul Gheit in cadrul unei intalniri cu omologul sau Condoleezza Rice noteaza AFP. Ahmed Aboul Gheit a declarat presei americane ca cei 11 turisti sunt in acest moment "vii si nevatamati". Turistii si cei 8 insotitori au fost localizati la granita Egiptului cu Sudanul.

Ora 19:55: Ministerul Egiptean al Turismului anunta ca ostaticii se afla in Sudan.

Ora 19:28: Romanca a fost rapita impreuna cu sotul ei, cetatean german, potrivit Realitatea Tv.

Ora 19:00: Ministerul Afacerilor Externe nu confirma eliberarea celor 11 turisti rapiti. "MAE continua sa colaboreze cu autoritatile egiptene, germane si italiene pentru eliberarea ostaticilor", se arata intr-un comunicat de presa. Informatia difuzata de postul de televiziune Al Jazeera, care anunta ca turistii au fost eliberati, nu a fost confirmata nici de autoritatile italiene sau germane.

Ora 18:41: Comunicat MAE: Romanca rapita in Egipt are 33 de ani si are domiciliul in Germania. Potrivit Realitatea Tv, femeia se numeste Irina Oana Kalis. Ea este de profesie medic si si-a cumparat, cel mai probabil, biletul de la o agentie de turism din Germania.

Ora 18.30 Al Jazeera anunta ca armata egipteana ar fi demarat operatiuni de localizare a celor rapiti.

Ora 18.00: MAE: Celula de criza isi continua activitatea, iar Ministerul "va comunica doar informatii verificate oficial si mesaje care nu afecteaza demersurile de salvare a victimelor rapirii".

Ora 17.36: Ziarele italiene La Repubblica si Corriere della Sera anunta, citind televiziunea qatareza Al Jazeera, ca cei 11 turisti ar fi fost eliberati in Sudan, dupa ce au fost jefuiti. Pe site-ul televiziunii nu apare insa aceasta informatie

Ora 17:33: Presedintele Traian Basescu asigura opinia publica de faptul ca structurile de siguranta ale statului roman tin legatura cu institutiile egiptene in cazul rapirii cetateanului roman in Egipt, a anuntat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan. Este prima confirmare oficiala venita din partea autoritatilor romane ca un cetatean roman a fost rapit in Egipt.

Ora 17.10: Organizatorul sejurului in Egipt este, potrivit presei italiene, compania locala Aegyptus. Pe site-ul propriu se precizeaza ca este o companie infiintata in 1994.

Ora 17:06: Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru: Ar putea fi vorba despre o femeie de cetatenie romana.

Ora 16:50: Televiziunea Al Jazeera: Negocierile cu rapitorii sunt purtate de serviciile secrete egiptene.

Ora 16:47: Agentia ANSA: Rapitorii ar fi originari din Ciad.

Ora 16.35: Televiziunea egipteana al-Hurra, citata de La Repubblica, sustine ca cei patru rapitori trateaza cu autoritatile prin intermediul unui telefon prin satelit

Ora 16.32: Consulul Romaniei in Egipt a declarat la Realitatea TV ca cetateanul roman rapit in Egipt este o femeie in jur 30 de ani

Ora 16.25:La Repubblica anunta ca rapitorii ar fi cerut 15 milioane de dolari

Ora 15.30: Contactata de HotNews.ro, Ambasada Egiptului la Bucuresti a afirmat ca "nu detine informatii" despre caz.

Ora 15.15: MAE a format o celula de criza si tine legatura cu Ministerul Italian de Externe, insa nu poate confirma deocamdata rapirea cetateanului roman.

Televiziunea CNN a anuntat ca au fost rapiti 11 turisti europeni - 5 italieni, 5 germani si un roman - si 4 cetateni egipteni - soferul autobuzului in care se aflau turistii, doi ghizi si o garda de corp.

Fortele de securitate egiptene sustin ca rapitorii nu sunt teroristi. "Rapirea este un act de banditism, si nu de terorism. Turistii au fost rapiti pentru obtinerea unei rascumparari", spun autoritatile egiptene.

Autoritatile israeliene au dezmintit informatia vehiculata initial, potrivit careia printre strainii rapiti s-ar afla 2 cetateni israelieni.

Turistii se aflau intr-o excursie in apropierea orasului Aswan in momentul in care au fost rapiti. Autoritatile egiptene au anuntat ca au inceput deja negocieri cu rapitorii.

Deocamdata nu se stie cu exactitate cand a avut loc rapirea, informatiile in acest sens fiind contradictorii: potrivit unor surse, turistii ar fi fost rapiti sambata seara, in timp ce alte surse sustin ca rapirea a avut loc duminica seara.

Rapitorii turistilor straini ar face parte dintr-o banda de hoti si ar fi cerut deja o rascumparare in schimbul eliberarii acestora. SkyNews anunta ca suma ceruta ca rascumparare ar ajunge la 6 milioane de euro. Agentia italiana de stiri ANSA, citata de La Repubblica, anunta ca suma de rascumparare solicitata ar fi 15 milioane de dolari.

Celule de criza au fost infiintate si la Ministerul italian de Externe si la cel german.

Vezi o FOTOGALERIE cu imprejurimile orasului Assuan - destinatie turistica