Departamentul american pentru Aparare a notificat Congresul asupra intentiei de a vinde Israelului 1.000 de bombe inteligente capabile sa penetreze buncare subterane. Acest tip de bomba ar putea fi folosit in eventualitatea unei lovituri militare asupra facilitatilor nucleare ale Iranului, relateaza Jerusalem Post.

Notificarea Congresului a fost facuta in acest week-end de catre Defense Security Cooperation Agency, divizie a Pentagonului specializata in evaluarea exporturilor de armament. Congresul are la dispozitie 30 de zile pentru a aproba sau respinge tranzactia.

Exportul este evaluat la 77 milioane dolari iar principalul contractor ar urma sa fie Boeing Integrated Defense Systems.

GBU-39 - cost mic, precizie mare

GBU-39 a fost dezvoltat in ultimii ani de armata americana si este o bomba de calibru mic, cu un cost redus, o precizie foarte mare si efecte mici in ceea ce priveste pagubele colaterale.

Sistemul de ghidare GPS face din acest tip de armament unul dintre cele mai precise din lume. Cu o greutate de doar 113 kg, bomba are acelasi efect, din punct de vedere al fortei de penetrare, ca o bomba de 900 kg. Un alt avantaj este lungimea - doar 1,75 metri, ceea ce inseamna ca un avion poate transporta mai multe astfel de arme si poate lovi mai multe tinte intr-o singura cursa.

Testele efectuate de armata SUA au dovedit ca bomba poate penetra un blindaj de otel de cel putin 90 de centimetri.

In recomandarea adresata Congresului, Defense Security Cooperation Agency sustine ca pozitia strategica a Israelului este "vitala pentru interesele Statelor Unite in Orientul Mijlociu: este vital pentru interesele nationale ale SUA sa asiste Israelul in dezvoltarea unor capacitati de autoaparare puternice".

Pentru atacarea Natanz ar fi necesare cateva sute de bombe

Yiftah Shapir, de la Institutul national pentru studii de securitate din Tel Aviv, spune ca GBU-39 este una dintre cele mai avansate arme de acest tip la nivel mondial: "Acuratetea bombei este extrem de ridicata. Tot ce trebuie sa faci este sa setezi coordonatele, sa tragi si sa uiti".

Bomba poate fi folosita pentru atacarea facilitatilor nucleare iraniene subterane precum cea de la Natanz, dar puterea de penetrare va fi doar de cativa metri, explica expertul.

"Pentru un atac de succes asupra uzinei de la Nantez ar fi nevoie de utilizarea catorva sute de bombe", a avertizat el.

Administratia Bush incearca sa promoveze exporturi de 32 miliarde dolari

Pe de alta parte, International Herald Tribune remarca faptul ca administratia Bush incearca sa promoveze, la final de mandat, exporturi de armament in valoare de peste 32 de miliarde de dolari. Gama este extrem de larga: de la tancuri, elicoptere, avioane cu sau fara echipaj uman pana la nave de razboi. Exporturile din 2005 s-au cifrat la doar 12 miliarde de dolari.

Trendul crescator al exporturilor, care a inceput in 2006, vizeaza in principal state din Orientul Mijlociu, dar si din nordul Africii, Asia, America Latina, Europa si chiar Canada.

"Scopul acestor exporturi este construirea unei lumi mai sigure", sustine Bruce Lemkin, unul dintre oficialii de top care se ocupa de exporturile de armamenet.

SUA, principalul furnizor de armament al lumii, si-a extins exporturile, in ultimii ani, in tari precum Argentina, Azerbaidjan, Brazilia, Georgia, India, Irak, Maroc sau Pakistan.

Cumulat, aceste tari au semnat contracte de achizitionare de armament in valoare de 870 milioane dolari in perioada 2001-2004. In ultimii patru ani fiscali, totalul exporturilor militare americane in aceste state s-a cifrat la 13,8 miliarde dolari.

"Romania cumpara acum avioane F-16"

"In multe cazuri, aceste exporturi reprezinta o schimbare culturala, in conditiile in care tari precum Romania, Polonia si Maroc, care mult timp s-au bazat avioanele rusesti MIG-17, cumpara acum avioane F-16, contruite de Lockheed Martin", noteaza cotidianul citat.

Pentru Lockheed Martin, unul dintre cei mai mari contractori din SUA, vanzarile externe au insumat, anul trecut, 6,3 miliarde de dolari, reprezentand 15% din totalul vanzarilor.

Specialistii considera ca aceste exporturi sunt vitale pentru mentinerea in functiune a unor linii de productie precum cele pentru F-16 sau Boeing C-17.