Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a oferit asigurari, vineri, ca Rusia ramane o destinatie atractiva pentru investitiile straine si ca nu se pune problema construirii unei "noi cortine de fier", relateaza AFP. "Nu avem nicio intentie sa cream probleme investitorilor. Din contra, vom face tot ce este posibil pentru crearea unui climat bun de investitii in Rusia", a declarat liderul de la Kremlin, in cadrul grupului de reflectie Valdai.

"Rusia, cu particularitatile sale geografice, cu rolul pe care il are in dezvoltarea mondiala, cu potentialul intelectual de care dispune va fi intotdeauna o destinatie principala pentru investitii. Pentru a distruge acest lucru, ar fi nevoie de instalarea unei noi cortine de fier", a declarat Medvedev.

Presedintele rus a refuzat sa dramatizeze actuala cadere cu care se confrunta bursa, estimand ca ea este datorata "in proportie de 75% crizei financiare internationale" si "25% problemelor interne, in principal consecintelor razboiului ruso-georgian".

Dmitri Medvedev se declara optimist in privinta unei reveniri a bursei moscovite: "Resursele pentru revenirea indicilor bursieri sunt mari".

Presedintele a reafirmat ca "protejarea proprietatii private ramane una dintre prioritatile statului".

In ultimele zile, Medvedev a intervenit de mai multe ori, prin declaratii publice, in ajutorul pietei financiare rusesti, aflata in plina criza.

Principalul indice al bursei moscovite, RTS, se afla vineri, la ora 15:40 GMT, in crestere cu 4,40%, la nivelul de 1.355 puncte, dupa ce a cunoscut scaderi succesive in sedintele precedente. Indicele a pierdut 40% de la inceputul anului, dintre care 26% de la debutul conflictului georgian, in 7 august.