Regiunea separatista georgiana Osetia de Sud va intra in componenta Federatiei Ruse, a anuntat joi liderul oset Eduard Kokoiti, citat de AFP.

"Da, fara nicio indoiala, vom face parte din Rusia si nu avem nicio intentie sa cream o Osetie independenta, pentru ca istoria a decis deja datele, stramosii nostri au facut aceasta alegere", a declarat Kokoiti, potrivit Interfax.

Liderul oset a facut aceasta declaratie intr-un discurs sustinut in cadrul grupului de reflectie Valdai, organizat de Kremlin la Soci, in sudul Rusiei.

Liderul oset revine asupra declaratiei si spune ca a fost inteles gresit

Ulterior, liderul oset, Eduard Kokoiti, a revenit asupra declaratiei, afirmand ca Osetia de Sud nu are intentia sa adere la Federatia Rusa.

"Am fost gresit inteles. Nu vrem sa renuntam la independenta, obtinuta cu pretul unor sacrificii imense. Ostia de Sud nu are intentia sa adere la Federatia Rusa", a spus el.

Hodorkovski: Medvedev a luat "singura decizie posibila"

Pozitia presedintelui rus in conflictul georgian a primit un sprijin neasteptat din partea fostului patron al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, care in prezent este inchis in Siberia.

"Este important sa intelegem ca presedintele Medvedev nu a avut alta optiune, in circumstantele din 8 si 26 august, astfel incat a luat singura decizie posibila", a spus Hodorkovski, facand referire la data intrarii armatei ruse in Georgia si la decizia de recunoastere a independentei provinciilor separatiste.

"In ceea ce priveste Osetia de Sud, este evident ca presedintele georgian, Mihail Saakachvili, bazandu-se pe sustinerea Vestului, a decis sa se lanseze intr-o operatiune militara fara sprijinul SUA, supraestimandu-si sansele de a fi sustinut in aceasta actiune abjecta", a declarat el, intr-un interviu pentru cotidianul anglofon Moscow Times.

Arestat in 2003 si condamnat pentru frauda fiscala in 2005, intr-un proces considerat ca fiind dirijat de Kremlinul condus la acea vreme de Vladimir Putin, Hodorkovski ispaseste o pedeapsa de opt ani de inchisoare in Siberia. Recent, autoritatile ruse i-au refuzat eliberarea conditionata.