La sapte ani de la atacurile din 11 septembrie, nu exista inca un consens, in afara Statelor Unite, in privinta responsabilului pentru organizarea atentatelor in care si-au pierdut viata peste 3.000 de americani, potrivit unui sondaj la nivel mondial citat de Reuters.

In medie, 46% dintre respondenti cred ca al-Qaeda s-a aflat in spatele atacurilor, in timp ce 15% indica guvernul Statelor Unite. 7% sustin ca Israelul poarta vina atentatelor, in timp ce 7% considera ca alte organizatii au organizat atentatele. Unul din patru oameni spun ca nu stiu cine a orchestrat atacurile.

Cercetarea, efectuata pe 16.063 de oameni din 17 tari, arata ca doar in noua state procentul celor care considera ca al-Qaeda se afla in spatele atacurilor depaseste 50%.

In Europa, al-Qaeda este considerata vinovata de 56% dintre britanici si italieni si de 63% dintre francezi si germani. Guvernul SUA a fost indicat de 23% dintre germani si de 15% dintre italieni.

Orientul Mijlociu nu crede ca al-Qaeda e de vina

Asa cum era de asteptat, procentul celor care considera organizatia al-Qaeda nevinovata creste sensibil in randul subiectilor din Orientul Mijlociu.

Israelul s-a aflat in spatele atacurilor, cred 43% dintre egipteni, 31% dintre iordanieni si 19% dintre palestinieni. Guvernul SUA este considerat responsabil de masacrul din New York de 36% dintre turci si de 27% dintre palestinieni.

In Mexic, 30% considera ca Guvernul SUA a stat in spatele atacurilor, in timp de 33% au raspuns ca al-Qaeda a organizat atentatul.

Singurele tari in care proportia celor care dau vina pe al-Qaeda este covarsitoare sunt Kenia - 77% si Nigeria - 71%.

Interviurile au fost realizate in China, Indonezia, Nigeria, Rusia, Egipt, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Iordania, Kenia, Mexic, Teritoriile Paletiniene, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia si Ucraina.

Sondajul, realizat in perioada 15 iulie-31 august, are o marja de eroare de +/-4%. Chestionarul a fost comandat de WorldPublicOpinion.org, un proiect de cercetare condus de Universitatea Maryland din SUA.