Cele aproximativ 3.000 de persoane care si-au pierdut viata in atentatele din New York si Washingon vor fi comemorate, joi, pe tot teritoriul Statelor Unite, unde populatia va tine momente de reculegere. Cei doi candidati la alegerile prezidentiale din noiembrie - democratul Barack Obama si republicanul John McCain - vor renunta, joi, la campania electorala pentru a se intalni cu familiile victimelor.

Nu exista un consens la nivel mondial potrivit caruia atentatele de la 11 septembrie au fost comise de reteaua terorista Al-Qaida, potrivit unui sondaj international realizat in 17 tari si citat de agentiile internationale de presa. Astfel, doar cetatenii din noua state considera ca reteaua terorista se afla la originea atentatelor care au avut loc in urma cu sapte ani la New York si Washington.

46% dintre cei chestionati au declarat ca Al-Qaida este responsabila de aceste atentate, iar 15% dintre repondenti considera ca administratia de la Washington este vinovata de comiterea acestor atacuri.

In Europa, Al-Qaida a fost citata de 56% dintre britanici si italieni, 63% dintre francezi si 64% dintre germani. Potrivit sondajului, repondentii din Orientul Mijlociu au indicat un alt autor al atacurilor decat Al-Qaida.